Ναι μεν, αλλά η ασθένεια παραμένει

Ναι μεν, αλλά η ασθένεια παραμένει

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε δίκιο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (στη συνομιλία στους Δελφούς με τον Αλέξη Παπαχελά): Το δίλημμα «προληπτική πιστοληπτική γραμμή ή καθαρή έξοδος» δεν είναι το μείζον. Το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα είναι αν, μετά το τέλος της ασφυκτικής εποπτείας των προγραμμάτων, το πολιτικό σύστημα –αλλά και η ηγεσία του επιχειρηματικού κλάδου, της Δικαιοσύνης, των τραπεζών, των συνδικαλιστικών φορέων, των επαγγελμάτων, των ΜΜΕ– θα δείξει ότι έμαθε το μάθημά του, ή αν θα επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες.

Τα σημάδια είναι δυσοίωνα. Κατ’ αρχάς, στο οικονομικό μέτωπο: Η αναπτυξιακή επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2017, σύμφωνα με χθεσινά προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 1,4% – η χειρότερη στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό δεδομένου ότι ακολουθεί μία δεκαετία σχεδόν κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%. Ακόμα και η πρόβλεψη για αύξηση 2,5% του ΑΕΠ φέτος, αν επαληθευθεί, δεν αποτελεί αφορμή για πανηγυρισμούς.

Στενά συνδεδεμένη με την αναιμική ανάκαμψη της χώρας είναι η εξαγωγική της αφλογιστία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες οικονομίες που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Σε αντίθεση με τις χώρες αυτές, η εξάλειψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα ήταν κυρίως προϊόν της συμπίεσης των εισαγωγών, όχι της αύξησης των εξαγωγών. Με άλλα λόγια, η εικόνα έχει βελτιωθεί προσωρινά, εξαιτίας της πολυετούς λιτότητας, αλλά οι δομές της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει επαρκώς ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, δε, δείχνει κάθε πρόθεση να υπονομεύσει τα κέρδη μισθολογικής ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν στα χρόνια των μνημονίων μετά τον Αύγουστο.

Στα εργασιακά, στην τραπεζική εταιρική διακυβέρνηση και (ακόμα περισσότερο) στο δημοσιονομικό μέτωπο, η συνεχιζόμενη εποπτεία των Ευρωπαίων –ανεξαρτήτως καθαρότητας της εξόδου– διασφαλίζει κάποια πειθαρχία. Επιπλέον, ίσως η σημαντικότερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών, η ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, δείχνει να ριζώνει – παρά τις προσπάθειες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να την υπονομεύσουν ή να την παρακάμψουν.

Η ευρύτερη αίσθηση, ωστόσο, είναι ότι το πελατειακό κτήνος –παρά την παρατεταμένη ασιτία και τα αμέτρητα βέλη των μνημονιακών ρυθμίσεων– παραμένει ζωντανό. Οχι μόνο αυτό – αλλά οι ανεξάρτητοι θεσμοί που έχουν τον ρόλο να το περιορίζουν έχουν αποδυναμωθεί ζωτικά. Η επανάκαμψή του, συνεπώς, αναμένεται δριμύτερη – σε ένα τοξικό περιβάλλον πόλωσης, και σε συνθήκες διογκούμενης εθνικής απειλής: μία συνταγή που όντως συνεπάγεται την πιθανότητα μιας «απόλυτης καταστροφής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή