«Αμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς…»

«Αμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς…»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E​​ίναι οι μέρες τέτοιες που πολύ δύσκολα μπορεί ένας δημοσιογράφος να παραθέσει εύλογα ερωτήματα και λογικούς συνειρμούς σχετικά με το επεισόδιο στον Εβρο. Είναι πολλοί εκείνοι που θα βρουν ευκαιρία να τον κατηγορήσουν για ανευθυνότητα, υπονόμευση της… εθνικής ομοψυχίας ή του εθνικού φρονήματος, ηττοπάθεια, ακόμη και για προδοτική στάση. Αφθονούν οι ανόητοι λεβεντονταήδες, οι άσχετοι στο Διαδίκτυο, στους καφενέδες και στο πεζοδρόμιο στην πατρίδα μας, αλλά και σε υπεύθυνες θέσεις, όπου θα έπρεπε να σκέπτονται διπλά και τριπλά την κάθε λέξη που ξεστομίζουν!

Σε κείμενο όμως που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου και γράφτηκε βέβαια την προηγουμένη, μερικές ώρες πριν από τον εμβολισμό της ακταιωρού του Λιμενικού από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων το ίδιο βράδυ, η στήλη προειδοποιούσε «η Τουρκία […] μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει θερμά επεισόδια και εκρήξεις στο Αιγαίο…». Και παρακάτω, «η Αθήνα […] πρέπει πλέον να πάρει πολύ σοβαρά τις άμεσες απειλές που εκτοξεύει με αυξανόμενη συχνότητα η Αγκυρα». Με την κατάληξη «η Ελλάδα διχάζεται εσωτερικά όλο και περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης, υιοθετώντας τακτική στρουθοκαμήλου για τις απειλές που συσσωρεύονται από ανατολικά».

Αντίστοιχα κείμενα ακολούθησαν στις 15 και 19 Φεβρουαρίου, αλλά η επισήμανση δεν έχει την έννοια της αυτοπροβολής του υπογράφοντος. Γίνεται γιατί η συμπεριφορά και οι επιδιώξεις της Τουρκίας ήταν τόσο φανερές, που και ένας δημοσιογράφος με ελάχιστες πηγές πληροφόρησης μπορούσε να τις αντιληφθεί, αλλά όχι προφανώς οι ταγοί της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της έρημης χώρας μας. Ωστε να προετοιμαστούν, να πάρουν κατάλληλα μέτρα, να δώσουν οδηγίες, να είναι προσεκτικοί σε δηλώσεις και ενέργειες, να επιδείξουν στοιχειώδη σοβαρότητα, να προχωρήσουν σε κάποιο σχεδιασμό τέλος πάντων.

Και τώρα τι κάνουμε, θα ρωτήσει ο κάθε νοήμων πολίτης. Καθώς μάλιστα είναι απολύτως βέβαιο ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί, δημιουργώντας νέα επεισόδια. Γιατί το καθεστώς Ερντογάν δείχνει αποφασισμένο να μας «χορέψει στο ταψί», όχι φυσικά όπως ο Αλ. Τσίπρας απειλούσε κάποτε να χορέψει τις αγορές. Πιστεύει ακράδαντα ότι απέναντί του έχει μια χώρα ασυνάρτητη, διχασμένη, χωρίς αντοχές, βαθιά παρηκμασμένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, προς το παρόν, ο Ερντογάν θέλει να εξευτελίζει την Ελλάδα, μέχρι να καταλάβει η Αθήνα ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή. Χωρίς να αποκλείεται το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να έχει και ως πραγματικό στόχο την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου ή και κρίσης. Με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται. Δυστυχώς, αυτό που είναι ορατό και παρατηρείται προς το παρόν είναι ότι η δική μας πλευρά διαχειρίζεται την κλιμάκωση της έντασης με μεθόδους εσωτερικής κατανάλωσης και με επικλήσεις διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων, ζητώντας συμπαράσταση από Αμερικανούς, ΝΑΤΟ, Ευρωπαίους, που κάποτε έβριζε. Το κακό είναι ότι η Αγκυρα ορθώνει το ανάστημά της και απέναντι σε αυτούς. Αρα, «άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή