ΑΠΟΨΕΙΣ

Λυμπερόπουλοι και Λουράντοι

Π​​ρο ετών, στην πλούσια συγκομιδή επιφανών προσώπων που προσφέρει ο τόπος είχε προστεθεί και η εξέχουσα φυσιογνωμία του κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου. Εφερνε σε κομοδινί, με κορμοστασιά υπερηφάνου για την καταγωγή του από τον Πλάτωνα και τον Περικλή νεοέλληνος, που έβαλε τα καλά του και εμφανιζόταν στα δελτία των ειδήσεων. Ηταν πρόεδρος του συνδικάτου ιδιοκτητών ταξί. Ηταν καλοκαίρι και ο Μινώταυρος του φιλελευθερισμού διψούσε για ανοικτά επαγγέλματα. Οι απάτσι της κιτρίνης φυλής είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, έστηναν καρτέρια και έριχναν ορυκτέλαια. Ηταν επί πρίγκιπος Γεωργίου των Παπανδρέου του μικρού; Πότε η φυσιογνωμία του εγκαταστάθηκε στην πινακοθήκη των επιφανών, δίπλα στον Φωτόπουλο και τον Λουράντο; Θυμάμαι ότι ο Λυμπερόπουλος ορκιζόταν στο όνομα της Ν.Δ., που του είχε υποσχεθεί ότι, αν της δώσει τις ψήφους της φυλής του, οι άδειες των ταξί δεν θα απελευθερώνονταν.

Η Ιστορία όμως προχώρησε. Η Ελλάς προόδευσε, η Ν.Δ. πήρε τις ψήφους της κιτρίνης φυλής, ο Λουράντος απείλησε ότι τα φαρμακεία, εκτός από Ντεπόν και Ταμιφλού, θα προσφέρουν και ΣΥΡΙΖΑ, και ο Λυμπερόπουλος άλλαξε ιδεολογία και πολιτική παράταξη. Εγινε κι αυτός αριστερός, σαν όλους τους Ελληνες που σέβονται τον εαυτό τους. Η αλήθεια είναι ότι είχα σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του, όταν προχθές διεπίστωσα ότι ο σοφός μανιτού της κιτρίνης φυλής είναι πάντα στις επάλξεις. Να ’ναι καλά ο άνθρωπος. Και μην αρχίσετε να επιχειρηματολογείτε για τα Uber, διότι ειλικρινώς με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Εμένα με ενδιαφέρει ο Λυμπερόπουλος. Οπως με ενδιαφέρει και ο Λουράντος. Για να είμαι ειλικρινής, ποσώς με ενδιαφέρουν, με ενδιαφέρουν όμως οι λόγοι για τους οποίους οι ίδιοι, και όχι μόνον δυστυχώς, θεωρούν ότι πρέπει να με ενδιαφέρουν. Η Ελλάς είναι η χώρα που υποχρεώνει τους πολίτες της να ξέρουν τι σκέφτεται ένας Λυμπερόπουλος κι ένας Λουράντος. Μήπως, λέω μήπως, αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα: πώς στην ευχή δέκα χρόνια μετά κάνουμε βήμα σημειωτόν στο σημείο όπου βρεθήκαμε δέκα χρόνια πριν;

Δεν είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει πρόβλημα με την Uber. Αν έχετε όμως γνωστούς έξω από τον δικό μας παράδεισο, ρωτήστε τους, παρακαλώ, αν γνωρίζουν το όνομα και τη σκέψη του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί. Ρωτήστε τους επίσης ποιος είναι ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τους. Μετά ρωτήστε τους, με τρόπο, αν έχουν άλλες «παραγωγικές» τάξεις εκτός από τους ιδιοκτήτες ταξί και τους φαρμακοποιούς. Κι αν σας απαντήσουν αρνητικά στα ως άνω ερωτήματα, μην τους κακολογήσετε. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την αξία ενός Λυμπερόπουλου κι ενός Λουράντου, όμως άνθρωποι είναι κι αυτοί.