Σκοτεινές εικόνες, φωτεινές εξαιρέσεις

Σκοτεινές εικόνες, φωτεινές εξαιρέσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν όλα στη χώρα εξελίσσονταν περίφημα ή, για να μην ακουγόμαστε αιθεροβάμονες, με μια κάποια στοχοπροσηλωμένη κανονικότητα, δεν θα δίναμε, προφανώς, την ίδια σημασία στους ποδοσφαιρικούς τραμπουκισμούς. Από την άλλη, καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε στην Τούμπα δεν συμβαίνουν, κατά κανόνα, στα «έξυπνα» κράτη. Κι όταν συμβούν, η αντίδραση όλων, και πρώτα των ενδιαφερομένων, είναι σκληρή.

Παρακολουθήστε τις εικόνες και τα νέα που εκπέμπει η χώρα τον τελευταίο καιρό. Γιγάντιες συγκεντρώσεις για μια παραδοξότητα γύρω από την ονομασία γειτονικού κρατιδίου. Διαγκωνισμοί και συγκρούσεις πολεμικών σκαφών μεταξύ συμμάχων κρατών στα νερά που περιβρέχουν μια βραχονησίδα. Ιστορικές, έμμεσες πλην όμως σαφείς, ανταλλαγές πολεμικών αναμνήσεων από τους πολιτειακούς ηγέτες δύο γειτονικών κρατών. Οργανωμένη κυβερνητική, κοινοβουλευτική και δικαστική παραπομπή σε ατιμωτική διερεύνηση εις βάρος μιας δεκάδας πολιτικών αντιπάλων με αφορμή παγκοσμίως γνωστές κακές πρακτικές μιας μεγάλης βιομηχανίας φαρμάκων. Εισβολή στην οικία του κεντρικού τραπεζίτη επειδή δεν συναινεί σε κεκαλυμμένες κυβερνητικές επιδιώξεις για τη δημιουργία φιλικής τράπεζας που δεν θα τελεί υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης. Κυβερνητικές επιθέσεις προς τον ίδιο επειδή προτείνει τη μέγιστη προληπτική προφύλαξη του κράτους στη δύσκολη περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Επιθέσεις, καταστροφές και απειλές από ολιγομελή ομάδα αναρχικών εναντίον δημοσίων λειτουργών, συμβολαιογράφων και τραπεζικών, όταν επιδιώκουν την εφαρμογή των νόμων. Καθημερινές μάχες στο κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στις πιο τουριστικές περιοχές της, με σκοπό την πυρπόληση αστυνομικών υπαλλήλων και αυτοκινήτων πολιτών. Ακύρωση σχεδιασμένων μεγάλων επενδύσεων όταν δεν τις θέλει μερίδα τοπικών παραγόντων. Ακύρωση επενδυτικών σχεδίων με πρόφαση το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από τοπική κρατική υπηρεσία. Κατηγορίες και απειλές εν ενεργεία υπουργών εις βάρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ) επειδή ξεκαθάρισε ότι είναι αντισυνταγματικό να κυνηγούν οι φορολογικές αρχές επ’ αόριστον πολίτες και επιχειρήσεις.

Δικαστές στο ανώτατο επίπεδο, με ελαχίστως υποκρυπτόμενη την υποστήριξη ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, εμμένουν σε κυνηγητό του τέως προέδρου της στατιστικής αρχής ως εξιλαστηρίου θύματος για τις τραγικές ολιγωρίες που μας έστειλαν στη χρεοκοπία. Υπουργός (και δεν είναι ο μόνος) που φωτογραφίζεται να καπνίζει σε δημόσια συγκέντρωση.

Θα μπορούσα να συνεχίσω. Εις μάτην! Ευτυχώς υπάρχουν και τα αντίδοτα. Επιχειρήσεις και άτομα που αριστεύουν, προοδεύουν και διακρίνονται στον διεθνή ανταγωνισμό. Φορολογούμενοι που πληρώνουν αγόγγυστα. Κρατικοί λειτουργοί που δεν απέχουν από τα καθήκοντά τους. Πολιτικοί που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Τράπεζες που δίνουν τη μάχη για τη διάσωση του πιστωτικού συστήματος. Νέα πρότζεκτ και ταχύρρυθμη αξιοποίηση αποκρατικοποιημένων μονάδων. Τουρισμός ανοδικός και αναβαθμιζόμενος.

Στη σκοτεινή πλευρά, οι αποτυχίες της διακυβέρνησης. Στη φωτεινή μεριά, οι πολίτες που δίνουν τη μάχη της τελικής επι-

τυχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή