Ανησυχητική μετατόπιση μέσα στον χρόνο

Ανησυχητική μετατόπιση μέσα στον χρόνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​υστυχώς οι χώρες δεν έχουν ρόδες, όπως έλεγε ο Αίσωπος, για να απομακρυνθούν από έναν κακό γείτονα, π.χ. έναν απρόβλεπτο επιθετικό Ερντογάν, ο οποίος, αντίθετα, ως κακούς γείτονες και αιτία για την παραγωγή όπλων στη χώρα του χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ομως και να είχαν ρόδες, δεν θα έφτανε: Σαν φιτίλι που ενδέχεται να ανάψει τη σπίθα ενός παγκόσμιου πολέμου βλέπει ο Ερντογάν «τις 20 στρατιωτικές βάσεις που χτίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία» και παροτρύνει τους Τούρκους πολίτες να είναι έτοιμοι για όλα. Μυρωδιά μπαρουτιού και εκεί όπου δεν έχει σκάσει, ως απειλή προς «μικρούς» και «μεγάλους», σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, με τους κομπασμούς για υπεροπλία να περισσεύουν και νέες κούρσες εξοπλισμών να εκκινούν. Εμοιαζε ότι είχαμε γλιτώσει από αυτήν την αρρώστια.

Η αλαζονεία προπορεύεται της γνώσης και της λογικής. Προ ημερών, για αόρατους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, υποβρύχια drones –που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους Κρουζ– με μη προβλέψιμη πορεία πτήσης και απεριόριστο βεληνεκές υπερηφανεύτηκε ο Πούτιν, διαβεβαιώνοντας υποκριτικά ότι «δεν απειλούν κανέναν», ωστόσο «οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον συμμάχου της Μόσχας θα θεωρηθεί ως επίθεση στην ίδια». Λίγες μόνο ημέρες πριν, το Πεντάγωνο είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεση του Τραμπ να αναπτύξει οπλοστάσιο «τόσο ισχυρό ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση». Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία –που ανταποδίδει τις κατηγορίες– για «ευθεία παραβίαση» των διεθνών συμφωνιών, όπως η ιστορική INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς, που είχαν υπογράψει Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ το 1987. Τις φωνές για διατήρηση των καλών διμερών σχέσεων και αποφυγή μιας νέας οδυνηρής συνέχειας πάνω σε ερείπια καλύπτει η αμφισβήτηση από το Πεκίνο της τεχνολογικής υπεροχής των ΗΠΑ. Μια νέα κλιμάκωση για την αποφυγή κλιμάκωσης από μεγάλες ή μικρές δυνάμεις (π.χ. Βόρεια Κορέα);

Ακρως ανησυχητική μετατόπιση μέσα στον χρόνο. «Φτιάξτε βάσεις στη Σελήνη και στον Αρη, θα δώσουν στόχο στην ανθρωπότητα αλλά και διέξοδο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη Γη», επαναλάμβανε ο Στίβεν Χόκινγκ. Σίγουρη, όμως… μεσοπρόθεσμη λύση. Διότι έπειτα, πάλι από την αρχή. Εξω εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή