Το Κονκλάβιο (20/03/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιωπητήριο

Ποτέ κανένας δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε. Oμολογουμένως, το αξίωμα αυτό παραείναι συνετό για τα στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν φημίζονται για την αυτοσυγκράτησή τους. Τήρησαν, πάντως, το σιωπητήριο που τους επέβαλε ο Πάνος Καμμένος το Σάββατο, όπως πληροφορούμαι, προκειμένου να μη συνεχίσουν τον πόλεμο με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον όχι πριν τους δώσει σήμα ο ίδιος για το τι θα κάνουν. Αυτό αναμένεται σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η ώρα της οποίας παρέμενε άγνωστη μέχρι χθες το βράδυ. Να σημειώσω εδώ, με αφορμή τη σπουδή του αρχηγού των ΑΝΕΛ να δηλώσει ότι όλα βαίνουν καλώς με τη συγκυβέρνηση ενώ οργιάζουν οι πληροφορίες ότι ήταν έτοιμος να τα «βροντήξει» επειδή το Μαξίμου τον αφήνει εκτός των χειρισμών για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Εχω την αίσθηση ότι το σχετικό μασάζ απέδωσε. Οπως και ότι το βασικό ζήτημα του Καμμένου αυτή τη στιγμή φέρει το όνομα «Φώτης Κουβέλης».

Θεσμική αξιοπρέπεια

Δεν ξέρω αν θυμάστε την υπόθεση του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Δεν την ξεχνάει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε πολύ περισσότερο η Εκκλησία, που κατήγγειλε «πραξικοπηματική επέμβαση», καθώς το ίδρυμα μετετράπη σε… δημοτική επιχείρηση. Tην αναφέρω, γιατί πολλοί στην Τήνο εξέλαβαν το πέρασμα του Αλ. Τσίπρα από το νησί και την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεννόηση με τον (εκ Ν.Δ. προερχόμενο) Ιωάννη Σιώτο ως επιχείρηση… κεφαλαιοποίησης του πλήγματος στην Εκκλησία. Πληροφορούμαι ότι η Εκκλησία τήρησε τη θεσμική αξιοπρέπεια. Δεν παρέστη φυσικά ο μητροπολίτης, ούτε κανένα από τα μέλη της καθαιρεθείσας διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος. Το «παρών» έδωσε ο αρχιερατικός επίτροπος Τήνου Γ. Φανερός.

Κηδεία ή νέα στρατηγική;

Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά ετοιμάζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αυτή θα γίνει αύριο σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών του πρέσβη ε.τ. Γιάννη Ζέπου. Πληροφορούμαι ότι ο Βενιζέλος δεν θα είναι ήπιος με την κυβέρνηση, καθώς πιστεύει ότι διακατέχεται από πλήρη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων, εξ ου και θα πει κάτι για «διευθυντήριο» διαχείρισης κρίσεων. Την ίδια ώρα, θα «γειώσει» και με τρόπο τη συζήτηση για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, λες και αυτό είναι που θα μας λύσει το πρόβλημα τώρα… Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μαθαίνω ότι θα επισημάνει αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά φοβούνται να πουν δημοσίως. Η στρατηγική του Ελσίνκι πέθανε! Δεν θα πρέπει να την κηδεύσουμε, αλλά να ερμηνεύσουμε υπό άλλο πρίσμα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Με απλά λόγια, απαιτείται η χάραξη νέας στρατηγικής. Και εδώ τίθεται το ερώτημα ποιος θα τη χαράξει…

Σκωτσέζικα ντους  

Μένω στον Βενιζέλο και στην εμφάνισή του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το Σάββατο. Εκεί αρκετοί πάγωσαν όταν έκανε κουρελόχαρτο τη στρατηγική ίσων αποστάσεων και άδειασε όσους υποστηρίζουν το «γλοιώδες φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, έλαβε θερμότατο χειροκρότημα όταν αναφέρθηκε στην υπόθεση της Novartis και το «διαρκές πραξικόπημα έναντι των θεσμών». Και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα με την κουστωδία του σηκώνοντας σκόνη και θόρυβο, ενώ μιλούσε ήδη ο Βενιζέλος. Με διαβεβαιώνουν ότι δεν το έκανε επίτηδες, καθώς του είχαν πει ότι ο Βενιζέλος θα μιλούσε δύο ώρες αργότερα και έτρεχε να προλάβει…

Σκιάχτρα του Βορρά

Περισσότερα από 1.000 άτομα, κυρίως 25άρηδες, αλλά και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου και Σάκης Ιωαννίδης, έδωσαν το «παρών» στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το Σαββατοκύριακο. Και, βέβαια, το event αναβάθμισε με την παρουσία και ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνω ότι Εθνική Συνδιάσκεψη είχε να γίνει 23 χρόνια. Πληροφορούμαι δε ότι όλα κύλησαν ομαλά. Μοναδική παραφωνία, όπως πληροφορούμαι, όταν κατά την ψήφιση του νέου κανονισμού το βράδυ του Σαββάτου αποχώρησε η ομάδα ΔΑΠ Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι είναι η ομάδα επιρροής του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος αποχώρησε μεν από τη Ν.Δ., αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι σαν το «σκιάχτρο» του Βορρά. Σημειώνω ότι ακόμη και η ΔΑΠ Πάτρας –δεν χρειάζεται να θυμίσω γιατί– έμεινε και ψήφισε τον νέο κανονισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή