Νέα πρόσωπα, νέοι δίαυλοι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας Τραμπ, οι περισσότερες χώρες αναζήτησαν τρόπους πρόσβασης στον ίδιο και στους συνεργάτες του. Παρά τον εκκεντρικό χαρακτήρα του, κανείς δεν είχε και δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την υπερδύναμη.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Νίκος Κοτζιάς συνάντησε τα επιτελεία των δύο υποψηφίων για την προεδρία, Τραμπ και Κλίντον. Ηταν τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μετά τη νίκη Τραμπ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εστίασε στον Μάικλ Φλιν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είναι εκ των πραγμάτων ο άνθρωπος που βρίσκεται πιο κοντά στον πρόεδρο. Ιδιαίτερα, δε, στην περίπτωση του Τραμπ, ο οποίος δεν έχει τη γεωπολιτική αίσθηση προκατόχων του, η επιρροή τού συμβούλου καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Φλιν αποχώρησε πολύ νωρίς και η προσοχή στράφηκε στον αντικαταστάτη του, στρατηγό Μακμάστερ, τον οποίο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνάντησε αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν στο περιθώριο της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει στις επαφές του πρωθυπουργού, ο κ. Κοτζιάς είχε μακρά συνάντηση με τον στενότερο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, με τον οποίο συζήτησε σε βάθος τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο. Εκεί δόθηκε έμφαση και στη δημιουργία μιας δυναμικής για λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Νέα πρόσωπα, νέοι δίαυλοι-1

Τώρα, οι αλλαγές στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου –ο διορισμός του Τζον Μπόλτον ως συμβούλου εθνικής ασφαλείας και του Μάικ Πομπέο ως υπ. Εξωτερικών– επιβάλλουν μια εκ νέου ενεργοποίηση της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον. Νέα πρόσωπα, νέες προσεγγίσεις, αλλά η πρωτόγνωρη αβεβαιότητα στον περίγυρο της Ελλάδας τη διατηρεί, έστω και διά της τεθλασμένης, στο προσκήνιο.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βοηθού υπ. Εξωτερικών για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ σε Αθήνα, Λευκωσία και στην ευρύτερη περιοχή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πλήρη εικόνα και βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τους δύο νέους ισχυρούς πόλους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Μπόλτον και Πομπέο, πιθανώς με μια επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή