Η «καθαρή» έξοδος θυμίζει καλοκαίρι ’15

Η «καθαρή» έξοδος θυμίζει καλοκαίρι ’15

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σην εκπομπή «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ TV) για την πορτογαλική εμπειρία, που ετοίμασε ο Παύλος Τσίμας και οι άλλοι πολύτιμοι συντελεστές, βρίσκει κανείς όλα όσα χρειάζεται για να κατανοήσει γιατί τα «καταφέραμε» τόσο χάλια, εκεί που οι άλλοι τα κατάφεραν τόσο καλύτερα.

Ο γλυκομίλητoς υπ. Οικονομικών της χώρας καλείται να απαντήσει σε όσους αναρωτήθηκαν αν ο Μάριο Σεντένο θα είναι «ένας νέος Βαρουφάκης»: «Υπάρχουν στην ελληνική εμπειρία επεισόδια πολύ τραυματικά για τον ελληνικό λαό – και, σίγουρα, το επεισόδιο στο οποίο αναφέρεστε δεν ήταν το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε». Με δύο λόγια, ο συνασπισμός των κομμάτων της πορτογαλικής Αριστεράς, χωρίς «Ανελίτες» και άλλα παράδοξα, έβλεπαν όσα απερίγραπτα συνέβαιναν στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα των Τσίπρα-Βαρουφάκη, κι έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. «Δεν είμαι ο τύπος που θα συγκρουσθεί χωρίς λόγο, αλλά υπήρξαν εκείνες οι περιπτώσεις που μείναμε σταθεροί σε αυτό που πιστεύαμε ώστε να πάρουμε αυτό που επιθυμούσαμε», εξηγεί ταπεινά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το μεταφέρω στα δικά μας: φαντασθείτε να είχε διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας τα μέτρα του «μέιλ Χαρδούβελη», να έκλεινε δηλαδή το δεύτερο μνημόνιο, αντί να κηρύξει την κατάργησή του, και να επέκτεινε την προληπτική γραμμή την οποία είχαν εξασφαλίσει οι Σαμαράς-Βενιζέλος για το πρώτο δίμηνο 2015. Πόσο καλύτερα θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα! «Ποτέ δεν πήγαμε μακρύτερα από εκεί που έφταναν τα πόδια μας», λέει ο κ. Σεντένο. Οταν ο κ. Τσίπρας επέλεξε και επέμεινε να εκβιάσει την Ευρώπη με την απειλή της διάλυσης της Ελλάδας και της βαριάς ζημιάς που αυτό θα προκαλούσε στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Θυμίζω ότι η Πορτογαλία σχεδίασε μια καθαρή έξοδο ήδη από το καλοκαίρι του 2014. Οπως όμως εξηγεί ο κ. Σεντένο, «η καθαρή έξοδος είναι μια σοφή απόφαση γιατί ανακτάς τον έλεγχο, πρέπει όμως να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στον τραπεζικό τομέα». Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι επιτέθηκαν συστηματικά στην αξιοπιστία των τραπεζών, προπαγανδίζοντας το «Δεν πληρώνω», ήρθαν σε μετωπική ρήξη με την ΕΚΤ την οποία κατηγόρησαν για υπονόμευση και κήρυξαν τον πόλεμο στο ΔΝΤ το οποίο απεχώρησε ανακοινώνοντας όμως ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο. Οταν οι Πορτογάλοι πατούσαν στις μύτες των ποδιών τους, εμείς ξυπνούσαμε τους δαίμονες των αγορών. Η εμμονή της κυβέρνησης στην καθαρή έξοδο θυμίζει συνεχώς περισσότερο την περιπέτεια του ’15. Τηρουμένων των αναλογιών, αλλά με παραπλήσιο αποτέλεσμα, να είστε βέβαιοι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή