Ο κόσμος των σκιών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, υπάρχει ένα θέμα επί του οποίου συμπίπτει η πολιτική των Αθηνών και της Αγκύρας. Αμφότερες αναμένουν περισσότερα στοιχεία από τις έρευνες των βρετανικών αρχών, για να αποφασίσουν, τελικώς, εάν θα προχωρήσουν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών ή κατασκόπων, ως αντίποινα της επιθέσεως με νευροπαραλυτικό αέριο εναντίον του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία.

Η σύσφιγξη των σχέσεων της Μόσχας με την Αγκυρα, λόγω της «συμμαχίας» των Δυτικών Δυνάμεων με τις ανταρτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, ερμηνεύει την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την «υπόθεση Σκριπάλ».

Το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο –εν αναμονή και της επισκέψεώς του στη Μόσχα– μπορεί να ερμηνεύσει από μιαν άποψη τη στάση των Αθηνών.

Ούτως ή άλλως, περί τις δέκα χώρες της Ε.Ε. απέφυγαν μέχρις στιγμής να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε την όλη υπόθεση το Βερολίνο παρουσιάζει, ασφαλώς, ενδιαφέρον. Απέλασε μεν τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα ολοκλήρωσε τη διαδικασία αδειοδοτήσεως του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Βορείου Ευρώπης από τη Μόσχα.

Η εξοικείωσή μας με τον «κόσμο των σκιών» αντλείται από κατασκοπικά μυθιστορήματα και τις τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές τους αποδόσεις. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε να καταθέσουμε προσωπική εμπειρία γύρω από το θέμα αυτό. Το ουσιώδες είναι ότι η Ρωσία επανακάμπτει, ενώ αντίθετα στη Δύση έχουν εμφανισθεί σημεία αποσυσπειρώσεως, παρά τη σαφή οικονομική και στρατιωτική υπεροχή της.

Πέραν τούτου, ενώ οι ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων είναι αποδυναμωμένοι ή σε αμηχανία, ο αυταρχικός κ. Πούτιν δεν έχει εσωτερικό αντίπαλο. Και επεκτείνει συστηματικά την επιρροή του προς τον Νότο, εκμεταλλευόμενος κενά ή σφάλματα της δυτικής πολιτικής. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί το πρόβλημα και όχι μόνον στον «κόσμο των σκιών», που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται ποτέ να παύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή