Οι εχέφρονες απεύχονται…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση της έντασης σε επίπεδο ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας δεν αποκλείεται, όπως πολλοί φοβούνται και οι εχέφρονες απεύχονται, να οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα τραυμάτιζε βαρύτατα μόνο την ελληνική τουριστική βιομηχανία που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν τα μέσα και τη δύναμη να καταφέρουν συντριπτικά χτυπήματα στους επιτιθέμενους, το πλήγμα (και) στην οικονομία της Τουρκίας, που τελευταία έχει πάρει την κατιούσα, θα ήταν ανεπανόρθωτο. Ο Ερντογάν θα πρέπει να το σκεφθεί καλά προτού δώσει εντολή για σύγκρουση, έστω ολίγων ωρών ή και λεπτών (στον αέρα) ακόμα. Μια τέτοια ενέργεια δεν θα είναι περίπατος τύπου Αφρίν, όπου «άνετα» ο στρατός του εκδίωξε τους ελαφρά οπλισμένους Κούρδους πολιτοφύλακες. Δεν θα υπάρξει νικητής και νικημένος σε τέτοια μίνι-ανάφλεξη. Θα χάσουν και οι δύο πλευρές σε ανθρώπινες ζωές, οπλισμό και πιο πολύ στην οικονομία τους.

Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και παγκόσμιοι τουριστικοί κολοσσοί, έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στον τουρισμό, τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στα παραλία της Μικράς Ασίας. Ενδεχόμενη σύρραξη, ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν, θα αποβεί καταστροφική για όλους. Ποιος Αμερικανός ή Ευρωπαίος τουρίστας θα θελήσει να ταξιδέψει για διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή στις τουρκικές ακτές και δεν θα προτιμήσει π.χ. την Ιταλία ή την Ισπανία, όταν θα έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση πολεμικά αεροπλάνα να καταρρίπτονται ή πλοία να βυθίζονται;

Ο οικονομικός αντίκτυπος της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Εβρο έχει αρχίσει να γίνεται ήδη αισθητός στην Τουρκία. Η ροή Ελλήνων προς τις αγορές της Κωνσταντινούπολης, της Κεσσάνης, της Αδριανούπολης αλλά και των παραλιακών τουρκικών πόλεων έχει σταματήσει, τα καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, που μετέφεραν αγοραστές στα παζάρια πίσω από τον Εβρο, έχουν διακοπεί και οι Τούρκοι καταστηματάρχες σηκώνουν τα χέρια. Ολα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σ’ έναν ηγέτη ορθολογικά σκεπτόμενο. Δεν συμβαίνει όμως, δυστυχώς, αυτό στην άλλη άκρη του Αιγαίου και έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να μην υπολογίζει το τίμημα για τη χώρα του μιας παράτολμης επιθετικής ενέργειας, αλλά ο μεγαλοϊδεατισμός του φαίνεται ότι είναι πάνω απ’ όλα. Και δείχνει να έχει εμποτίσει με αυτόν και τους συμπατριώτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή