Εμείς είμαστε το «πολιτικό σύστημα»

Εμείς είμαστε το «πολιτικό σύστημα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγαίνουν και έρχονται οι αναλύσεις και τα δημοσιεύματα για το λεγόμενο «πολιτικό σύστημα» που ευθύνεται και φταίει για όλα τα κακά και τα δεινά της Ελλάδας μας. Οσοι αρθρογραφούν ή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και σέβονται τον εαυτό τους θεωρούν υποχρέωσή τους να ρίξουν την πέτρα ή το ανάθεμά τους στο αφιλότιμο αυτό σύστημα. Είτε για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, είτε γιατί ο όρος «πολιτικό σύστημα» περιλαμβάνει τα πάντα δίχως εξηγήσεις και συγκεκριμενοποιήσεις, είτε γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτοεξαιρούνται από τις ευθύνες. Αλλωστε, μήπως έχει φωνή το «πολιτικό σύστημα» για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει τον λόγο;

Κανείς βεβαίως δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τι εννοεί με την αναφορά του στο «πολιτικό σύστημα». Το σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι το «πολιτικό σύστημα» συνιστούν αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση, τα κόμματα, οι βουλευτές κι εκεί εξαντλείται ο κατάλογος των συνιστωσών του. Ολοι οι υπόλοιποι δηλαδή δεν έχουν σχέση μαζί του, δεν συνδέονται με αυτό και, επομένως, μπορούν να το αναθεματίζουν όποτε επιθυμούν ως ελεύθεροι και ωραίοι. Με αυτή την έννοια συνεπώς, δεν ανήκουν στο πολιτικό σύστημα οι δικαστές, οι συνδικαλιστές, τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ, τα επιμελητήρια, οι ενώσεις επαγγελματιών και εργοδοτών, οι συνεταιριστές, οι δημοσιογράφοι και τα μίντια, η Εκκλησία, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και οι δήμοι, οι ηρωικοί στρατηγοί και ναύαρχοι, τα Σώματα Ασφαλείας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όσοι διδάσκουν σε αυτά, ΑΔΕΔΥ και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, η ΕΠΟ και οι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες.

Ουδέν πιο ανειλικρινές και υποκριτικότερο. Ολοι οι παραπάνω και πολλοί άλλοι, ακόμη και τα γκρουπούσκουλα που βρίζουν και ευαγγελίζονται την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, ανήκουν σε αυτό ακριβώς το «πολιτικό σύστημα» και όχι σε άλλο. Γι’ αυτό και υπάρχουν. Με λίγα λόγια, στο αναθεματισμένο «πολιτικό σύστημα» συμμετέχουν περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες, είτε το ξέρουν, είτε όχι, είτε το παραδέχονται, είτε όχι. Με τους υπόλοιπους να συνδέονται με αυτό άμεσα ή έμμεσα, ασυνείδητα ή ηθελημένα. Εμείς είμαστε το ελληνικό «πολιτικό σύστημα» με τις στρεβλώσεις και τις εξαιρέσεις του, με τις παραλείψεις και τις όποιες αθλιότητές του. Τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και της φανερής παρακμής, το έχουν αποδείξει περίτρανα.

Στο εύλογο ερώτημα εάν το «πολιτικό σύστημα» είχε τις επιτυχίες του στη διάρκεια του βίου του νεοελληνικού κράτους, η απάντηση είναι «ασφαλώς και είχε». Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όμως, ήταν επιτυχίες από «πεφωτισμένους» ανθρώπους (πολιτικούς ηγέτες ή και διακεκριμένα στελέχη της κοινωνίας) ή από ξένους που τις επέβαλαν από πάνω. Πολλές φορές και με συνεργασία, όποτε οι δικοί μας «πεφωτισμένοι» είχαν την εξυπνάδα και την πρόνοια να εκμεταλλευτούν τη βούληση, τους συσχετισμούς και τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Το ελληνικό «πολιτικό σύστημα» είμαστε εμείς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή