ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλέ, πώς μάκρυναν τα μαλλιά σας;

Μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει άδεια άσκησης επαγγέλματος κομμώτριας σε κάποιο δήμο της Αττικής. Η άδεια εκδόθηκε δύο χρόνια μετά. Και φυσικά δεν χρειάστηκαν μόνον 24 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και αρκετές παρεμβάσεις. Από τον Συνήγορο του Πολίτη στον δήμο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν πρόκειται για μια ασυνήθιστη ιστορία τρέλας. Οι εκθέσεις που δημοσιεύει κάθε χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν πολλές αντίστοιχες υποθέσεις παραλογισμού, αδράνειας, δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και κακοδιοίκησης, παρερμηνείας ή μη εφαρμογής των νόμων, νομοθέτησης πέραν των ορίων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, καταπάτησης εν ολίγοις των δικαιωμάτων του πολίτη, που συχνά αγωνιά και για τα πιο απλά, όπως η άδεια μιας κομμώτριας.

Δεν κάνει καμιά εντύπωση, λοιπόν, η αρνητική εικόνα, η καχυποψία των Ελλήνων απέναντι στους θεσμούς και τις δομές. Μπορεί, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της διαNEΟσις, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων να «τσίμπησε» λίγο προς τα πάνω (+3,7% από την προηγούμενη μέτρηση), συνολικά όμως οι δείκτες εμπιστοσύνης για σημαντικούς θεσμούς που λειτουργούν στη χώρα, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τι εμπιστεύονται σχεδόν με κλειστά μάτια οι Ελληνες; Την οικογένεια (+96,4%). Αυτή γνωρίζουν, αυτήν εμπιστεύονται, αυτήν ψηφίζουν, τυφλά και αδιαπραγμάτευτα. Η μόνη σταθερή αξία είναι οι δικοί μας άνθρωποι, απαντούν οι περισσότεροι. Με αυτούς νιώθουν ασφαλείς. Και προφανώς σε αυτούς θα απευθυνθούν, θα τρέξουν, από τη «δεξαμενή» οικείων προσώπων θα αντλήσουν ανθρώπινο δυναμικό αν λ.χ. θέλουν να στελεχώσουν μια επιχείρηση, ένα μαγαζί, μια εταιρεία.

Η αδιαφιλονίκητη δύναμη και επιρροή της οικογένειας επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά. Ολα ξεκινούν και καταλήγουν εκεί. Και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Είναι ασφαλές να πούμε ότι η οικογένεια προστατεύει το 79,3% από τις μυστικές οργανώσεις ελληνικές και ξένες που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα; Αυτό είναι το ποσοστό που έχει αυτήν την πεποίθηση. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και το 28,5%, που θεωρεί πως τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού, βρίσκει «καταφύγιο» στην οικογένεια για να τα αποφύγει; Ενδεχομένως. Αυτό που σίγουρα δεν χωράει αμφισβήτηση είναι ότι τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, κοινωνικοί και κρατικοί θεσμοί δέχονται την έντονη κριτική – απόρριψη του Ελληνα πολίτη.

Ο δρόμος για να γίνουμε μια κανονική χώρα είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Μια κανονική χώρα με πολίτες που δεν θα ενδιαφέρονται μόνο για οικογενειακές και ατομικές διεκδικήσεις, αλλά θα έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Μια χώρα με ικανοποιητικό επίπεδο διαβούλευσης και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Αλλά και μια χώρα με θεσμούς που θα διαθέτουν και κύρος και ηθική. Ως τότε, η οικογένεια θα τερματίζει σταθερά πρώτη. Κι εδώ που τα λέμε, αν η κομμώτρια που προαναφέραμε είχε συγγενή στον δήμο, δεν θα περίμενε δύο χρόνια για να πιάσει το ψαλίδι!