Ελλάδα, παγκόσμιο γαϊτανάκι και ΔΝΤ

Ελλάδα, παγκόσμιο γαϊτανάκι και ΔΝΤ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα είναι ίσως η τελευταία σύνοδος του διεθνούς οργανισμού, στην οποία το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει το ζήτημα με τη συναίνεση των βασικών πρωταγωνιστών, με τους Ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ να απεύχονται μία νέα κρίση. Μέχρι το φθινόπωρο, που θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος, οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα έχουν ξεμπερδέψει με το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί αν θα σημάνει και έναν λιγότερο πονοκέφαλο για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Η επόμενη υψηλή συνάντηση, άλλωστε, θα γίνει στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία αλλαγή έδρας που λαμβάνει χώρα κάθε τόσο, σε μια προσπάθεια των διεθνών οργανισμών –ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας– να αναδείξουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα τους (η προηγούμενη «έξοδος» από την Ουάσιγκτον ήταν το 2015 στη Λίμα του Περού, που είχε αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες για τη Λατινική Αμερική). Στην ετήσια σύνοδο το φθινόπωρο η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην Ασία, η οποία όμως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω επικαιρότητας: Ηδη στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν εξυπηρετούν μόνον τα αμερικανικά συμφέροντα, ο διευθυντής του Εθνικού Εμπορικού Συμβουλίου Πίτερ Ναβάρο έγραφε χθες στους Financial Times ότι το «όραμα» του προέδρου Τραμπ είναι «ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα ελεύθερο από τις ανισορροπίες και τις άδικες πρακτικές», οι οποίες όπως υποστηρίζει πλήττουν την ανάπτυξη παντού, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρίσκεται κυρίως η Κίνα, και ο κ. Ναβάρο την κατηγορεί για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου στις οποίες δεσμεύεται ως μέλος του ΠΟΕ, κυρίως στο πεδίο της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί για το ζήτημα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σήμερα θα ανοίξει την αυλαία της συνόδου από το Χονγκ Κονγκ, με βασικό της μήνυμα την «επιδιόρθωση της στέγης» της παγκόσμιας οικονομίας όσο ακόμη ο καιρός είναι καλός – προϋπόθεση για την οποία είναι η αποτροπή του προστατευτισμού. Το ΔΝΤ είναι από τους θεσμούς που βασίζονται στη διεθνή συνεργασία και ως τέτοιο έχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου. Μέχρι τώρα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον μεγαλύτερο μέτοχό του, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ είχε επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ, καθώς όμως η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται με την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών και των κινεζικών αντιποίνων, το ΔΝΤ καλείται να πάρει θέση που να αποκλιμακώνει την ένταση.

Είναι σίγουρα μια δύσκολη άσκηση, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αρχίζει να ξεδιπλώνει μία προστατευτική πολιτική, ενώ ύστερα από πολλούς μήνες αδράνειας αποφάσισε να στελεχώσει με έναν άνθρωπο της επιλογής του το ΔΝΤ, στέλνοντας ως νέο μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού τον Μαρκ Ρόζεν, έναν επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη που εφόσον λάβει την έγκριση του Κογκρέσου θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό. Από την άλλη, η Κίνα είναι επίσης από τους σημαντικότερους μετόχους του διεθνούς οργανισμού, και η κ. Λαγκάρντ έχει χτίσει τις σχέσεις της μαζί της συνδράμοντας στη σταδιακή διεθνοποίηση του νομίσματός της, με αργό ρυθμό που ήταν κοντά στις κινεζικές επιδιώξεις, και ενθαρρύνοντας την αύξηση της επιρροής της χώρας στον διεθνή οργανισμό.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, των αυξημένων εμπορικών εντάσεων αλλά και της ανοδικής τροχιάς του χρέους παγκοσμίως, αναμένεται να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο λεγόμενο Washington Group. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά και η περαιτέρω πρόοδος κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον έχει σχεδόν προαναγγελθεί, καθώς πλέον συζητούν επί συγκεκριμένων προτάσεων. Αν και δεν αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες αυτές προβλέπουν την επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ και των διμερών δανείων χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, την περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων του EFSF με παράταση πληρωμής των τοκοχρεολυσίων για άλλα δέκα χρόνια, ή και ακόμη περισσότερο εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προβλέψεις. Μπορεί να μη λύνουν άμεσα το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον το παραπέμπουν στο μέλλον, το οποίο φαντάζει όλο και πιο δυσοίωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή