Στην εύθραυστη γυάλα της ομαλότητας

Στην εύθραυστη γυάλα της ομαλότητας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα και στους δύο κύκλους πιθανοτήτων ανάφλεξης, τον δικό μας, τον μικρό –οι διαρκώς τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις– και τον μεγάλο –οι προετοιμασίες πολέμου στη Συρία από Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία– πλεονάζουν οι ακατάσχετες αστόχαστες αρχηγικές δηλώσεις (όπως και οι παραποιήσεις, οι ανακριβείς αποδόσεις τους). «Θα ξεριζώσουμε τα δόντια σε όσους μας τα τρίζουν», «Ερχονται νέοι, όμορφοι και έξυπνοι πύραυλοι»…, που υπονομεύουν την αρχιτεκτονική των εικόνων στην οποία βασίζεται η ασφάλεια του πολίτη, καταστρέφουν ακράτητα τις προϋποθέσεις της ειρήνης.

Διότι οι λέξεις που σκορπίζονται αυτοκαταστροφικά γύρω μας δεν πέφτουν στο κενό, αλλά σαν πάταγος σε έναν χώρο με εκρηκτικές συντεταγμένες, οξύτατους ανταγωνισμούς, εθνολαϊκισμούς, αυταρχισμούς που φέρουν μόνο το κέλυφος της δημοκρατίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια όλο και πιο εύθραυστη γυάλα απρόσβλητης ομαλότητας. Μετά την «καθαρή νίκη» Ορμπαν, οι Financial Times προειδοποίησαν για τη ραγδαία εξάπλωση των απολυταρχικών εθνικιστικών καθεστώτων και τις απειλές στην ευρωπαϊκή καρδιά. Διότι δεν είναι μόνο ότι η Ουγγαρία αρνείται τους πρόσφυγες, όπως και η Αυστρία – να απαγορευθούν τα αιτήματα ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος, να γίνονται μόνο σε ειδικές ζώνες εκτός Ευρώπης ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι μόνο ότι η Ουγγαρία λογοκρίνει τα ΜΜΕ – όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Μάλτα. Είναι κι ότι ο Ορμπαν ελέγχει και τα δικαστήρια, τη δράση των πολιτών, τα πανεπιστήμια δημιουργώντας το αυταρχικό πλαίσιο για τη συνεχή παραμονή του στην εξουσία, όπως οι Πούτιν, Μαδούρο, Ερντογάν. Εθνολαϊκιστές σε Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη, Brexit, γαλλική ακροδεξιά, αυστριακή συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, αναπτυσσόμενη γερμανική λαϊκιστική ακροδεξιά, ακραία αντι-μεταναστευτικά κόμματα σε Ολλανδία, Σουηδία…

Ακόμη, φονταμενταλισμός, τρομοκρατία, ανταγωνισμός – ιδεολογικός, στρατιωτικός για τον έλεγχο των πηγών, οικονομικός, επικοινωνιακός με τη διασπορά κατασκευασμένης πληροφορίας. Ενας κόσμος χαοτικός που τον προικίζουμε με εμπάθεια, τον ντύνουμε με σκοτάδι. Ζωές με άπλετη ελευθερία προς την καταστροφή, με όλο πιο ωχρές τις λάμψεις, όλο και πιο εξασθενημένες τις δυνάμεις της σύνεσης και της γαλήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή