Η αναβάθμιση των F-16

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο καθιστά επιτακτική ανάγκη την αμυντική θωράκιση της χώρας, με άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση των F-16. Τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών μαχητικών θεωρεί επιβεβλημένο και η αντιπολίτευση, η οποία οφείλει από την πλευρά της να πιέσει για απόλυτη διαφάνεια στη συμφωνία.

Στις ΗΠΑ το ζήτημα βρίσκεται σε φάση λήψης αποφάσεων. Το Κογκρέσο έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κοινή έκθεση για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναβαθμίσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Αναμένεται να τη λάβει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξουν καλύτεροι όροι σε ό,τι αφορά τις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλει το αμερικανικό κράτος όπως και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνεργασία με ομογενείς που διαθέτουν επιρροή, η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης (Foreign Military Financing). Η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται επιφυλακτική για το κατά πόσον μια χώρα-μέλος του «πλούσιου κλαμπ» της Ε.Ε. θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προβληματίζει, δε, το ενδεχόμενο να ζητήσει κάτι ανάλογο και η Τουρκία. Πάντως, ο κ. Τραμπ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τις χώρες της Βαλτικής οι οποίες επίσης είναι μέλη της Ε.Ε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γειτνίασή τους με τη Ρωσία δικαιολογεί την εξαίρεση. Ανάλογο επιχείρημα σε σχέση με την εύφλεκτη κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο μπορεί να προβάλει και η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο θα κάνουν την εισήγηση και εναπόκειται στο Κογκρέσο να την αποδεχθεί, να την αλλάξει ή να την απορρίψει. Εδώ κάποιοι Ελληνοαμερικανοί μπορούν να βοηθήσουν μέσω συγκεκριμένων διαύλων με νομοθέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα υποβοηθητικός εμφανίζεται ο –μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας– Λίντσεϊ Γρέιαμ που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα. Καθώς «τρέχουν» οι διαδικασίες στο εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος (μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας), η Ελλάδα πρέπει μέχρι το τέλος του μηνός να απαντήσει εάν αποδέχεται την πρόταση της Ουάσιγκτον για το συνολικό κόστος της αναβάθμισης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και ομογένειας. Θα έπρεπε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή