Ο επτάψυχος λαϊκισμός

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα» τιτλοφόρησε την έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζεται σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Δεν είναι οι μόνες ιαχές θριάμβου. Η στρατηγική του υπουργείου Παιδείας εναρμονίζεται πλήρως με την κυβερνητική στρατηγική περί ρόδινων ημερών που έρχονται. Κατανοητό και απαραίτητο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, φτάνει αυτό να μη γίνεται μόνο για μικροκομματικούς λόγους.

Ο προπαγανδιστικός ενθουσιασμός μπορεί να ευτελιστεί γρήγορα σε πυροτέχνημα, ακριβώς επειδή η κρίση είναι μακρά και πολυεπίπεδη για να χορτάσει ο πολίτης με κουτόχορτο. Πλέον, η κόπωση από τα μεγάλα λόγια και τις κωλοτούμπες είναι δυσβάσταχτη.

Η Παιδεία είναι από τους κρισιμότερους τομείς, εάν επιθυμούμε η αλλαγή σελίδας και η πρόοδος της χώρας να έχουν στέρεες βάσεις. Απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό με πνοή και η επωδός των μόνιμων διορισμών που πλέον αναμασά για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ο κ. Κώστας Γαβρόγλου ουδόλως βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των όποιων εξαγγελιών για… ένα «Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα». Μέχρι και μονιμοποιήσεις ωρομισθίων των ΤΕΙ υποσχέθηκε ο υπουργός και εισέπραξε πληρωμένο διαδικτυακό σχόλιο (στο esos.gr) «πιο λαϊκιστής πεθαίνεις. Σταματήστε να μοιράζετε ελπίδα. Πόσο σανό πια!».

Ο προκάτοχος του κ. Γαβρόγλου, τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, πιστώνεται την οργάνωση του συστήματος το 2016, ώστε τα σχολεία να ανοίγουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, μετά το φιάσκο των κλειστών σχολείων κατά τον αγιασμό επί υπουργίας Μπαλτά – Κουράκη το 2015 (η αρμοδιότητα ανήκε στον δεύτερο). Χθες, ο κ. Φίλης με τις δηλώσεις του για το τέλος της λιτότητας εξέθεσε τον κυβερνητικό δονκιχωτισμό, δίνοντας ένα μέτρο ρεαλισμού τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να αιθεροβατεί.

Βέβαια, η κυβέρνηση με την πλειοδοσία ενθουσιασμού επιδιώκει να ενσταλάξει πολωτικό λόγο, διχάζοντας την κοινωνία, ανάμεσα σε όσους θέλουν να την ακολουθήσουν και σε όσους –τάχα μεμψίμοιρους, όπως επικρίνονται– ζητούν μικρά, ρεαλιστικά βήματα. Η επίτευξη των στόχων απαιτεί σοβαρή δουλειά και όχι λόγια και βαρύγδουπους τίτλους. Αλλιώς, ακυρώνεται το όποιο success story.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή