Το Κονκλάβιο (20/04/18)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκία εμπιστευτικό

Και, ναι, είναι γεγονός. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τελικά την έκπληξη και εμφανίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη για τα εθνικά υπό τη Φώφη Γεννηματά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκτός των Α. Λοβέρδου, Ν. Μπίστη, Π. Ιωακειμίδη, και πολλών άλλων, ήταν επίσης εκεί ο Μ. Οθωνας, αλλά και ο νέος γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης. Ο Παπανδρέου δεν έδωσε μόνο το «παρών», αλλά και τα φώτα του για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αν κρίνω απ’ όσα μαθαίνω, κάποια από τα οποία θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα αποτελέσει τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για εθνική γραμμή κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, μάλλον θα είναι γραμμής Παπανδρέου.

Η «προίκα» Σημίτη

Στο brainstorming συζητήθηκαν εκτενώς η στρατηγική του Ελσίνκι και η «προίκα» της κυβέρνησης Σημίτη για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη. Οπως και το γεγονός ότι, όπως το έθεσαν οι συμμετέχοντες, «σήμερα πληρώνουμε το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή» (άουτς!). Πληροφορούμαι ότι ο Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ίσως η προκήρυξη εκλογών στην Τουρκία να διευκολύνει τα πράγματα, καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους μη ελεγχόμενης έντασης. Αυτό δεν σημαίνει, όπως τόνισε –και συμφώνησαν οι περισσότεροι– ότι μπορεί να αποκλειστεί ένα «ατύχημα».

Η «προίκα» Ερντογάν

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, ο οποίος θυμίζω ότι διατηρεί ακόμα επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε ότι είναι η τουρκική αντιπολίτευση αυτή που πλειοδοτεί εθνικιστικά και ότι παρόλο που ο Ερντογάν έχει μπει στο ίδιο κλίμα, δύσκολα θα εγκαταλείψει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική ανοίγοντας και άλλα μέτωπα και δη τα ελληνοτουρκικά. Σύμπλευση μαθαίνω ότι υπήρξε και ως προς την εκτίμηση ότι δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, ο Πάνος Καμμένος είναι, όπως το έθεσαν, ένας «παράγοντας ανωμαλίας» που θα μπορούσε να ωθήσει στο ατύχημα.

«Αγαπητή Φώφη…»

Με την προσφώνηση «αγαπητή Φώφη» και με ειδική αναφορά στον Αντώνη Τρίτση ως «πρωτοπόρο αγωνιστή της αυτοδιοίκησης», άνοιξε και έκλεισε αντιστοίχως τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, έμεινε και άκουσε και την ομιλία της Γεννηματά. Πιο τεταμένο μου λένε ότι ήταν το κλίμα όταν ο Μητσοτάκης μπήκε στην αίθουσα λίγο πριν από την ομιλία του. Κι αυτό, διότι στο πόντιουμ βρισκόταν η Ρένα Δούρου. Hδη, γινόταν θόρυβος στην αίθουσα, καθώς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ζητούσαν δυνατά να τοποθετηθεί για σειρά θεμάτων. Η Δούρου φαίνεται να ενοχλήθηκε όταν μπήκε ο Κυριάκος, καθώς διάφοροι είχαν σηκωθεί όρθιοι και τον χειροκροτούσαν. Πληροφορούμαι ότι σταμάτησε την ομιλία της επιδεικτικά και περίμενε να τελειώσει το χειροκρότημα για να συνεχίσει, παρά την προτροπή του Γιώργου Πατούλη που της φώναζε «συνεχίστε». Δύσκολη άσκηση ο πολιτικός πολιτισμός.

Θυμάται κανείς;

Θυμάται κανένας το περίφημο Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών που ίδρυσαν πέρυσι τέτοιο καιρό ο Σ. Τσιτουρίδης και ο Ν. Τσιαρτσιώνης; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Χθες, πάντως, το θυμήθηκαν διάφοροι με αφορμή την επίθεση του Τσιτουρίδη στον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός έψεξε τον βουλευτή Σερρών, επειδή υποτίθεται ότι σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ)  είπε ότι για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η Ν.Δ. λέει λίγα και σοβαρά πράγματα. «Εκτιμώ πως κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ. Κ. Αχ. Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις, που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του», απεφάνθη ο Τσιτουρίδης. Βέβαια, άλλο είπε ο Καραμανλής – ότι «για πρώτη φορά κόμμα στη Μεταπολίτευση λέει λίγα και σοβαρά πράγματα», αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Ο Τσιτουρίδης, όπως το έθεσε αρμόδια πηγή μου, μάλλον έχει επηρεαστεί από τον υπερβολικό συγχρωτισμό του με την Κατερίνα Παπακώστα (με μέντορα τον Ευ. Αντώναρο!) και τις φιλοδοξίες να αποτελέσει μαζί με άλλους τη Λέγκα του Βορρά. 

Μεταξύ τους…

Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει ακριβώς το «εμείς κι εμείς», αλλά το… αυτοί κι αυτοί. Αναφέρομαι στο μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η επέτειος είναι στις 26 Απριλίου. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι η τελετή που είναι σεμνότερη από την επιτομή της σεμνότητας θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα – κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Απριλίου. Το Iδρυμα Καραμανλή μάλιστα, όπου και θα λάβει χώρα η σεμνή τελετή, δεν έχει απευθύνει τελικά προσκλήσεις σε κανέναν. Το μνημόσυνο θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο –πληροφορούμαι ότι το πολύ δέκα πρόσωπα θα δώσουν το «παρών»– και δεν θα δοθεί καμία δημοσιότητα. Αν έχεις καεί, φυσάς και το γιαούρτι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή