Το Κονκλάβιο (22/04/2018)

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασανίζεται…

Θυμίζει λίγο την ιστορία της ποσοτικής χαλάρωσης. Οταν έβρεχε λεφτά, η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα. Εν προκειμένω, δεν βρέχει λεφτά, αλλά «τουρκοφαγικά» ένστικτα. Απ’ αυτά «τσιμπάνε» διάφοροι στα δεξιά της Δεξιάς, αλλά όχι ο Π. Καμμένος. Το αναφέρω, επειδή μαθαίνω ότι οι τοίχοι του Μαξίμου έχουν ακούσει συχνά τον ΥΠΕΘΑ να λέει τα βάσανά του στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι βρέχει ακροδεξιές ψήφους, αλλά ο ίδιος κρατά ομπρέλα. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μόνο από γνήσια μοναξιά –δεν του μιλά κανένας στην κυβέρνηση πλην του Αλ. Τσίπρα– που ο Καμμένος δέχθηκε στο Πεντάγωνο την Κατερίνα Παπακώστα και τον Φ. Κρανιδιώτη. Για όσους, δε, βιάστηκαν να μιλήσουν για αναδίπλωση του υπουργού επειδή αποκήρυξε τους δύο που σήκωσαν τη σημαία στη βραχονησίδα, παραπέμπω στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τις προαναφερθείσες συναντήσεις. Σε αυτήν φιλοξενούνται και οι δηλώσεις Κρανιδιώτη περί «Τούρκων ισλαμοφασιστών». Δεν περιγράφω άλλο.

Επαφές τρίτου τύπου

Οργασμός επαφών με βουλευτές στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Και δεν αναφέρομαι στις αναμενόμενες επαφές του νέου διευθυντή του γραφείου του Στέλιου Πέτσα. Αλλά σε αυτές που έχει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης: ανάμεσα σε αυτούς που συνάντησε τις τελευταίες μέρες, ήταν και ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης. Υποψιάζομαι ότι η συνάντηση συνδέεται με εκ νέου κάθοδο του Κιλτίδη με τη Ν.Δ. Δεν αποκλείω να αποτελεί κάτι σαν αντίπραξη στους Κιλκισιώτες που κάνουν ή θέλουν να κάνουν παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη (λέγε με Σάββα Τσιτουρίδη…).

Δεν κάνει πίσω

Γρίφος για δυνατούς λύτες μου φαίνεται ότι θα καταλήξει ο Δήμος της Αθήνας για τη Ν.Δ. και όχι μόνο. Μένω στα της Ν.Δ., καθώς λόγω συνεδρίου ΚΕΔΕ, ο Γ. Πατούλης είχε την τιμητική του. Σημειώνω με αφορμή την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη που μοιάζει βέβαιη, ότι η απόσυρση είναι για τον Πατούλη άγνωστη λέξη. Πληροφορούμαι, δε, ότι διαμηνύει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Τουρκία γιοκ

Διέρρευσε και «κάηκε». Αναφέρομαι στο σχεδιαζόμενο ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία –με αφορμή συνέδριο– για επαφές, το οποίο πληροφορούμαι ότι προκάλεσε και αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν αυτές οφείλονται στο ξύπνημα των εθνοπατριωτικών ανακλαστικών, ή στο γεγονός ότι ο Παπανδρέου, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, άμα τη επιστροφή του θα ενημέρωνε το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, όμως, δεν πάει, λόγω της προκήρυξης εκλογών στη γείτονα. Δεν θέλει να παρεξηγηθεί, καθώς κάθε επαφή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στήριξη υποψηφίου και εντέλει να προκαλέσει εμπλοκή. Τόσο το CHP όσο και το HDP ανήκουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσο το έχει «τερματίσει» το πρώτο σε σχέση με την Ελλάδα.

Αθηναϊκή άνοιξη

Δεν ξέρω αν θα ’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη – η πραγματική. Αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τον Ιούνιο, η Αθήνα θα ζήσει μεγάλες αφίξεις. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτήν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που θα βρίσκεται ανάμεσά μας το βράδυ της Τετάρτης και θα μας εγκαταλείψει το βράδυ της Πέμπτης. Αναφέρομαι και σε αυτήν του Κλάους Ρέγκλινγκ, που μαθαίνω ότι θα έρθει για να τιμήσει (τον Ιούνιο) μεγάλη εκδήλωση της Eνωσης Ελληνικών Τραπεζών και όλο και κάτι θα ’χει να πει για την επόμενη μέρα του προγράμματος. Προηγουμένως, πληροφορούμαι ότι «ψήνεται» και άφιξη του μέχρι πρότινος Γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Πάμε σαν άλλοτε…

Κάτι από συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όταν ο κόσμος ήταν όμορφα και απλοϊκά χωρισμένος ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς θύμισε η βραδιά των αποφοίτων του LSE στο Μουσείο της Ακρόπολης το βράδυ της Τετάρτης. Οχι επειδή ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε την άποψή του για προληπτική γραμμή στήριξης. Αλλά επειδή παρόντες στην εκδήλωση και στα πηγαδάκια που ακολούθησαν ήταν, μεταξύ άλλων, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και φυσικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πληροφορούμαι δε, ότι ο Βενιζέλος δεν άντεξε να μη σχολιάσει στον Στουρνάρα, που μίλησε ενώπιον του Κώστα Γαβρόγλου για την ανάγκη να συνδεθεί η έρευνα με τον ιδιωτικό τομέα, ότι ο υπουργός Παιδείας, όπως του ψιθύρισε, «δεν νομίζω να ήταν και πολύ ευτυχής με το τελευταίο σου σχόλιο». Ψέματα; 

Grand guignol

Δεν ήταν το μόνο στιγμιότυπο με ενδιαφέρον. Μετά την ομιλία και τα σχετικά ακολούθησε κοκτέιλ και μεζεδάκια στην ταράτσα του mουσείου. Εκεί, τα πολιτικοοικονομικά πηγαδάκια έδωσαν και πήραν. Αυτόπτης μάρτυρας ξεχώρισε μια συντροφιά που του θύμισε κάτι: Ο διοικητής της ΤτΕ χέρι χέρι με το άλλοτε επιτελείο του στον μπαρουτοκαπνισμένο έκτο όροφο της οδού Νίκης, διηγείτο ιστορίες grand guignol για το πώς η Ελλάδα γλίτωσε το Grexit το 2012. Παρόντες, ο τότε πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, η τότε γενική γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και η στενή συνεργάτις του Στουρνάρα Αλίκη Δουλή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή