ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή παραμένει το πρωτόγονο αριστερίστικο μόρφωμα του 3%, που βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την κρίση, γιγαντώθηκε και θα ξαναγυρίσει στα κυβικά του τώρα που ο ελληνικός λαός διέκρινε τα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες; Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης απαντά ναι. Πιστεύει πως «μετασχηματίζεται σε φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που ιδεολογικά και πολιτικά αποδέχεται (προς στιγμήν ανόρεχτα) τους κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της μεικτής οικονομίας. Η αλλαγή γίνεται “στα τυφλά”, μέσω της τριβής του με τις απαιτήσεις της διακυβέρνησης, χωρίς προγενέστερη σοβαρή θεωρητική επεξεργασία...» – («Ο ιστορικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα ατελέσφορα μέτωπα», «Καθημερινή» 22.04.2018).

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος διαφωνεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετασχηματίζεται σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετασχηματίζεται σε τίποτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα χυδαία λαϊκιστικό κόμμα, σταθερά προσηλωμένο στον καιροσκοπισμό. Εάν αύριο ανέκαμπτε ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά, δεν θα είχε την παραμικρή αναστολή να δαιμονοποιήσει ξανά τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως τη δαιμονοποίησε την περίοδο 2013-2014» – (facebook 22.4.2018). Αν και θα συμφωνήσουμε με τις υποθέσεις του κ. Τατσόπουλου, ο συλλογισμός είναι αντιφατικός. Ο καιροσκοπισμός προϋποθέτει την αλλαγή. Μπορεί αυτή να γίνεται υπό το κράτος της δημοσκοπικής κατάρρευσης, αλλά η ανίχνευση προθέσεων δεν είναι ακριβής επιστήμη. Αβυσσος η ψυχή του κ. Αλέξη Τσίπρα, μιας κι αυτός –και ουχί οι συλλογικές διεργασίες– μεταμορφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, όπως κι όλα τα πράγματα στη ζωή. Το ερώτημα είναι η κατεύθυνση. Γίνεται σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, παρά τα προβλήματα που έχει η σοσιαλδημοκρατία; Οχι. Γίνεται ένα παλαιοκομματικότερο κόμμα από τους παλαιοκομματικούς που υποτίθεται ότι θα μάς απάλλασσε.

Στη φάση που είμαστε η συζήτηση αδίκως επικεντρώνεται στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των κομμάτων, αν υποθέσουμε ότι μπορούν να αποσαφηνιστούν. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η επίλυση εκείνων των προβλημάτων που χρονίζουν επειδή μασκαρεύονται ιδεολογικά. Ενα κλασικό παράδειγμα είναι το πανεπιστημιακό άσυλο, που εξυπηρετεί μόνο τις συμμορίες που διαφεντεύουν τα πανεπιστήμια...

Συνεπώς, ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται και πιθανώς ο νεο-παλαιοκομματισμός να είναι παιδική ασθένεια αυτής της αλλαγής. Εμείς όμως δεν χρωστάμε τίποτε. Πληρώσαμε 80-200 δισ. για να μάθουν τους βασικούς νόμους της οικονομίας, δεν είναι ανάγκη να πληρώσουμε κι άλλα για να μάθουν ότι το κράτος δεν λειτουργεί καλά με ημετέρους και χωρίς αξιολόγηση. Ας πάνε στην αντιπολίτευση να κάνουν τις επεξεργασίες που έκαναν όλα τα φιλοευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά και μη κόμματα κι αν βάλουν μυαλό, ας έρθουν να μας το πουν...