Η ιστορία της «Μήδειας»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος κάλυψης του αστυνομικού ρεπορτάζ αποκαλύπτει συχνά τα πιο μύχια ταμπού, τα στερεότυπα, τις μεγαλύτερες κοινωνικές αγκυλώσεις, αλλά και τη βιασύνη των ρεπόρτερ που αρκούνται στην εντυπωσιοθηρία και αδιαφορούν για τις ευαίσθητες πτυχές μιας υπόθεσης. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της νέας γυναίκας στη Νέα Σμύρνη, που γέννησε μόνη της και πέταξε το νεογέννητο βρέφος. Κατ’ αρχάς, τα στοιχεία της δημοσιοποιήθηκαν με φωτογραφίες-σέλφι από την προσωπική σελίδα της στο Facebook και τίτλους όπως «Αυτή είναι η 22χρονη που γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της». Διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ (κοινής λήψης, από το ΑΠΕ): «Δεν είχε πει σε κανέναν για την εγκυμοσύνη της, που μπορούσε να κρύψει, λόγω των περιττών κιλών που είχε». Σαν να μην έφταναν, δηλαδή, η διαπόμπευση και η προσωπική της τραγωδία, της έπρεπε και λίγο bodyshaming. Αντιθέτως, στην ομολογία της η 22χρονη λέει ότι φορούσε ριχτά ρούχα για να κρύψει την εγκυμοσύνη, γιατί φοβόταν τι θα πουν η μητέρα της και ο κόσμος. Οπως, εξάλλου, διευκρινίζει ο συνάδελφος Γιάννης Σουλιώτης στο δικό του ρεπορτάζ, η φοιτήτρια πιθανότατα αντιμετωπίζει επιλόχειο κατάθλιψη. Προκύπτει επίσης ότι ο σύντροφός της που την άφησε έγκυο πανικοβλήθηκε και εξαφανίστηκε. Το στοιχείο αυτό προσπερνιέται. Γιατί ουδείς ασχολείται με αυτόν; Γιατί όλη η ευθύνη είναι αποκλειστικά της νεαρής; Ποια σύγχρονη κοινωνία δαιμονοποιεί σε τέτοιο βαθμό μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ώστε μια φοιτήτρια προτιμά να σκοτώσει το μωρό της παρά να πει την αλήθεια;

Είναι ενδιαφέρον πώς η ιστορία αυτή έβγαλε στην επιφάνεια τα αταβιστικά ένστικτα της κοινής γνώμης για την ιερότητα της μητέρας-τροφού, το απόλυτο ταμπού της παιδοκτόνου «Μήδειας», ενώ ο συνένοχος συνομήλικός της πατέρας απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, ακόμη και από τη μη χρήση προφυλακτικού και την εξαφάνισή του την κρίσιμη χρονική περίοδο. Και συνέπεσε η αποκάλυψη του εγκλήματος με την επιμονή μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα (των μισών βουλευτών της Βουλής) να αντιτίθεται στην αναδοχή (προσοχή! όχι υιοθεσία) παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. «Η κοινωνία φοβάται όπως φοβόταν τον πολιτικό γάμο και τις αμβλώσεις. Εμείς ως βουλευτές πρέπει να τους δείξουμε ένα δρόμο μπροστά», ανέφερε χθες η εισηγήτρια του σχετικού νομοσχεδίου Θεανώ Φωτίου. Πράγματι. Μόνο που πρέπει ταυτόχρονα να επαναλάβουμε και τα βασικά: να μη φοβάται η κοινωνία, και δη οι νέοι άνθρωποι, τις αμβλώσεις, για παράδειγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή