Το Κονκλάβιο (28/04/18)

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σήμερα τι αύριο…

Σήμερα είναι το αύριο για το οποίο ανησυχούσαμε χθες. Aν κρίνω από την τελευταία παρέμβαση του Ευκλ. Τσακαλώτου στους F.T., ανησυχεί για το αύριο που ήρθε γιατί δεν βλέπει καθαρή έξοδο, αλλά ενισχυμένη εποπτεία. Αρκετά στρεσαρισμένος, εξάλλου, εμφανίστηκε στις συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί πληροφορούμαι ότι επέμενε να μάθει αν θα ζητηθεί η εφαρμογή του αφορολόγητου νωρίτερα. Ο Π. Τόμσεν δεν του έκανε τη χάρη να τοποθετηθεί. Υποψιάζομαι ότι θα το αφήσει ανοικτό μέχρι τον Ιούνιο, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Extend and pretend

Το κλίμα στην Ουάσιγκτον ήταν ότι όλοι θέλουν να δηλώσουν νικητές. Ολοι θέλουν να τελειώνουν. Το σύνθημα είναι… extend and pretend. Με απλά λόγια, όλοι θα ξέρουν ότι οι δεσμεύσεις παρατείνονται, αλλά όλοι θα υποστηρίξουν ότι αυτό είναι έξοδος. Στους κόλπους των θεσμών υπάρχει η αίσθηση ότι πιο εύκολα η κυβέρνηση θα πετύχει πυρηνική σχάση, παρά θα ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα μέχρι τον Ιούνιο. Τα χρωστούμενα θα μεταφερθούν στη μετά το μνημόνιο μέρα και στην ενισχυμένη εποπτεία. Δεν αμφιβάλλω ότι η ανεξάντλητη δημιουργικότητα των Ευρωπαίων θα κάνει το θαύμα της. Στο μεταξύ, πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούν οι θεσμοί –και κυρίως οι Γερμανοί– όταν απαιτούν να μην αντιστραφούν (no backtracking) οι μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνονται σε αυτό, ας πούμε, οι παροχές ή προσλήψεις στο Δημόσιο;

Και μη χειρότερα

«Είναι λίγο καλύτερο απ’ αυτό που είχε καταθέσει το 2015 ο Βαρουφάκης». Κάπως έτσι περιέγραψε πηγή μου από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το «ολιστικό σχέδιο» για την ανάπτυξη (αυτό που εστάλη πίσω για διορθώσεις). Μου λένε ότι στη φιλότιμη αυτή προσπάθεια υπάρχουν πολλά για το agrifood, τις συνεταιριστικές τράπεζες και… την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και ο τρόπος για να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι ουδείς εξεπλάγην. Για να μην πω ότι οι θεσμοί ήθελαν απλώς να τσεκάρουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι και πολύ.

Χωριστοί δρόμοι

Χωριστοί δρόμοι… Θα μπορούσε να είναι, πλέον, ο τίτλος της σχέσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ευάγγελο Αντώναρο. H έντονη κινητικότητα που εμφανίζει εσχάτως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τόσο με συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με σαφή υπονοούμενα περί δημιουργίας νέου φορέα, ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το λέω επειδή από την Παναγή Κυριακού εκπέμπουν το μήνυμα ότι κάποιος που ασκεί τέτοια κριτική και με τέτοια ένταση στη Ν.Δ., «έχει υπερβεί τα εσκαμμένα». Από τα συμφραζόμενα συμπεραίνω ότι ο Αντώναρος δεν θα ξαναπεράσει εύκολα το κατώφλι της Π. Κυριακού.

«Φέσι» 2,4 εκατ. δολ. στον Αμερικής

«Ηταν ένας χρόνος υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν από την πλευρά της Εκκλησίας»… Αυτό είναι το συμπέρασμα της εμπιστευτικής επιστολής που πληροφορούμαι ότι απευθύνθηκε μόλις πριν από μερικά 24ωρα στον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο. Αποστολέας η αρχιτεκτονική εταιρεία McGrath που μετείχε στο «παγωμένο» πρότζεκτ ανέγερσης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στο ground zero του Μανχάταν. Η McGrath απαιτεί να της καταβληθούν οι συσσωρευμένες οφειλές, ύψους 2,4 εκατ. δολ. και μάλιστα μέχρι αύριο(!). Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα για την Αρχιεπισκοπή, που ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο τριών εισαγγελέων, ούτε για τον Δημήτριο, καθώς η κατάσταση στους κύκλους της ομογένειας είναι εκρηκτική.

«Μη σου μπαίνουν ιδέες…»

Ηταν μια παγωμένη ατμόσφαιρα το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό, στο γεύμα που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη (και των Ν. Βούτση και Μαργ. Σχοινά, μεταξύ των ολίγων). Ο Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα του στρες, έλεγε ότι δεν έχασε ποτέ εκλογές στο Λουξεμβούργο. Θύμισε ότι υπήρξε πρωθυπουργός για 19 χρόνια και επέμεινε ότι ούτε τις εκλογές του 2013 έχασε, απλώς συνασπίστηκαν οι αντίπαλοί του και έκαναν τον Μπετέλ πρωθυπουργό. Τότε πληροφορούμαι ότι παρενέβη ο Κυριάκος. Κοίταξε τον Τσίπρα και του είπε κάτι του τύπου «Μη σου μπαίνουν ιδέες…». Οπως το έθεσε πηγή μου, «γέλασαν και τα πιάτα». Και ο Τσίπρας.

Πρόσκληση στο Μπερλεμόντ

Μη νομίζετε ότι Παυλόπουλος και Γιούνκερ τελείωσαν με τις αλληλοφιλοφρονήσεις. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Λουξεμβούργιος κάλεσε τον ΠτΔ επισήμως στις Βρυξέλλες να επισκεφθεί το Μπερλεμόντ και το Κολέγιο των Επιτρόπων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Γιούνκερ το έχει ήδη κάνει με τον Πορτογάλοπρόεδρο Ρ. ντε Σόουζα και τον Ιταλό Σ. Ματαρέλα. Η σατανική σύμπτωση είναι ότι και οι τρεις προέρχονται από μεσογειακές χώρες και έχουν σχέση με τα του Συνταγματικού Δικαίου. Αν εξαιρέσω το τελευταίο, ο Γιούνκερ θα μπορούσε να προσμετρηθεί ως ο τέταρτος μεσογειακός τύπος για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή