Φώφη Γεννηματά: Θλάσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται και, παρ’ όλα αυτά, συνιστούν γεγονότα. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές χωρίς βέβαια να μπορεί να ασκήσει κάποιου είδους επιρροή στα σχέδια της κυβέρνησης.

Κι ωστόσο από μόνο του το αίτημα –πρώτη φορά κατηγορηματικό από την πλευρά της μείζονος συνιστώσας του Κινήματος Αλλαγής μετατοπίζει αισθητά το κόμμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς; Αναχαιτίζει τη φιλολογία που συστη- ματικά ύφαιναν ορισμένα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί συνεννόησης με την Κεντροαριστερά. Κλονίζει την υπεροπτική τους βεβαιότητα ότι «κρατιόμαστε ψηλά, επειδή δεν έχουμε πίεση στον χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ».

Κυρίως, όμως, ολοκληρώνει την τάφρο γύρω από την κυβέρνηση. Ολοι πλέον συμπίπτουν στη διακηρυγμένη θέση ότι προτεραι- ότητα είναι οι εκλογές. (Ολοι εκτός από το Ποτάμι, οι ενστάσεις του οποίου αποδίδονται στην αγωνία του ότι οι επόμενες κάλπες, όποτε κι αν έρθουν, θα καταπιούν την ήδη υποθηκευμένη αυτονομία του.)

Θέλοντας, όπως πάντα, να ξορκίσει την εντύπωση ότι ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία, η Γεννηματά υπερθεμάτισε. Ζήτησε εδώ και τώρα εκλογές για να ακουστεί ότι λέει κάτι πιο πλούσιο, πιο ριζοσπαστικό από τον Μητσοτάκη, ο οποίος τις ζητάει μεν πα- γίως, αλλά την προηγούμενη Παρασκευή τις συνέδεσε με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν προτού οι απονομιμοποιημένοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προλάβουν να συνομολογήσουν τους μεταμνημονιακούς όρους που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Αν ξεπεράσει κανείς αυτόν τον τακτικό επιχρωματισμό, Κίνημα Αλλαγής και Νέα Δημο- κρατία συμφωνούν πλέον στο μείζον. Χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τα κίνητρά της –καθώς η απόφαση κυοφορήθηκε εκτός των κομματικών οργάνων– ορισμένοι παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως η Γεννηματά άρχισε να αισθάνεται ότι η γραμμή των ίσων αποστάσεων έχει κόστος· ότι δηλαδή εκλαμβάνεται από ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου ως αμφιθυμία απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει. Η γραμμή ήταν αχνή, ευάλωτη σε παντα- χόθεν παραχαράξεις.

Οι συνεργάτες της, πάντως, διατείνονται ότι σκοπός της ήταν να επαναφέρει την ατζέντα στα ουσιώδη· να μην αφήσει το κόμμα της να εγκλωβιστεί στον μιντιακό θόρυβο και στη σκουπιδολογία κάτω από την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα βραχυκυκλώματα της χιλιοτραγουδισμένης εξόδου.

Οποια κι αν είναι τα κίνητρα, η Γεννηματά έδωσε στον εαυτό της ένα μήνυμα που της έλειπε στους έξι ομφαλοσκοπικούς μήνες μετά την επικράτησή της στις εκλογές για την Κεντροαριστερά. Ενα μήνυμα που μπορεί να αρθρωθεί από την ίδια και τα στελέχη της χωρίς να παθαίνουν θλάσεις στη γλώσσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή