Υπάρχει δημοκρατία στην Αθήνα;

Υπάρχει δημοκρατία στην Αθήνα;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εκδήλωση με θέμα την Αθήνα που έγινε στο Αegean College, εκτέθηκα για μία ακόμη φορά στο δημόσιο αίσθημα για την κατάντια της πρωτεύουσας. Δεν ήταν κάτι νέο. Ηταν όμως πηγαίο, ασυγκράτητο και ανάβλυζε με κάθε τρόπο. Αν μπορούσα να συνοψίσω τις αντιδράσεις του κοινού μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των Θεόδωρου Φορτσάκη, Ελενας Κόρκα, Πέτρου Θέμελη και Τάκη Θεοδωρόπουλου, θα επέλεγα τη λέξη «αγανάκτηση».

Ο βουβός θυμός, που πλέον χάνει τη σιωπή του, συμπλέει με τη διάθεση για νέα μαχητικότητα. Μεγάλος αριθμός πολιτών είναι πια έτοιμος να συσπειρωθεί για να προστατεύσει πρώτον και κύριον τη δική του ασφάλεια και το δικαίωμα σε μια κανονική ζωή που αποτελεί όνειρο πλέον για ένα τεράστιο τμήμα της Αθήνας.

Η πρόσφατη αντίδραση κατοίκων των Εξαρχείων ήταν ένα περιστατικό που συμβαδίζει με όσα συμβαίνουν στην αθέατη όψη της κοινωνίας. Καθημερινά σχεδόν, και αυτό δεν είναι υπερβολή, ακούω ή διαβάζω περιστατικά βίας στις κεντρικές συνοικίες. Κοινός παρονομαστής, η απροθυμία της αστυνομίας να προστατεύσει τον πολίτη. Κοινός παρονομαστής, η απόγνωση του πολίτη, που νιώθει έκθετος, εκτεθειμένος, περιφρονημένος, ένας ξένος στην ίδια του την πόλη.

Διάβαζα πρόσφατα τη μαρτυρία ενός συγγραφέα που δέχθηκε επίθεση στην Καλλιδρομίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα. Η αστυνομία 300 μέτρα πιο κάτω. Από άλλη πηγή, άκουσα ιστορία από ένα ζευγάρι που δεν τολμούσε να μπει στην πολυκατοικία όπου διαμένει στα Εξάρχεια (για να μην αποκαλύψει τον τόπο διαμονής) όταν «αντιεξουσιαστές» άρχισαν να τους απειλούν, ίσως γιατί ήταν πολύ «αστική» η συμπεριφορά τους. Αυτές οι ιστορίες δεν είναι σπάνιες. Είναι αθηναϊκές ιστορίες καθημερινότητας. Ενα τεράστιο κομμάτι της Αθήνας είναι αβίωτο. Και κάποτε, η λέξη «γκέτο» ήταν ταμπού. Τώρα είναι λέξη που χρησιμοποιείται για να συνεννοηθούμε.

Η παράδοση της Αθήνας σε όσους συνειδητά καταλύουν το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη για τα στοιχειώδη της ασφάλειας είναι το μείζον θέμα της πόλης. Οσοι δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν, όσοι επιχαίρουν με την κατάντια της Αθήνας, όσοι αδυνατούν να δουν την αλήθεια χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις υποκινούμενες από ακροδεξιά κίνητρα. Είναι η μεγαλύτερη πλάνη. Ολοένα και πιο έντονα, ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι αισθάνονται ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Η Αθήνα είναι η πιο αντιδημοκρατική πόλη της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή