Σοσιαλδημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή κοινωνία

Σοσιαλδημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή κοινωνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημόσια συζήτηση περί του αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται ή όχι σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν λέει να τελειώσει. Είναι λογικό, αφού για πολλούς δεν είναι θεωρητική. Αφορά το αν συμφέρει ή όχι το ΚΙΝΑΛ να αφήσει παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, οι μικροκομματικοί λογιστικοί υπολογισμοί ούτε την ουσία του προβλήματος πιάνουν ούτε ενδιαφέρουν το αντικείμενο των υπολογισμών, δηλαδή τον ψηφοφόρο.

Η ουσία της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας –όπως και σε άλλες καθυστερημένες χώρες– είναι ότι πάντοτε φυτοζωούσε. Η έλλειψη ωριμότητας και ανοχής έσπρωχνε πάντα την κοινωνία προς τα άκρα. Το Κέντρο πάντα αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα, αφού αποτελούσε δεξαμενή άρδευσης ψηφοφόρων από τους ακραίους. Το δε ΠΑΣΟΚ αρνούνταν μέχρι τέλους ότι είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η Σοσιαλδημοκρατία ούτε είναι επιθυμητή ούτε ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου και απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα παραμένει προσκολλημένος στον λαϊκισμό και στον διχασμό. «Ή εμείς ή αυτοί», έχει πει ο κ. Τσίπρας. Και πρόσφατα έλαμψε ως αυριανιστής όταν μέτρησε τις διμοιρίες των ΜΑΤ λιγότερες από τις offshore εταιρείες της Μαρέβας! Ολες οι ενέργειές του είναι βαθιά διχαστικές. Και αποτελεί παράδοξο ότι όσοι προτείνουν παράθυρο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με αυτόν, το κάνουν στο όνομα της καταπολέμησης του διχασμού.

Επιπλέον, η παλιά διάκριση σε Δεξιά, Κέντρο, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά, είναι σήμερα παρωχημένη. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει την ταυτόχρονη άνοδο –και συνάντηση– του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού στην Ευρώπη. Ούτε τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η διάκριση που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα του 21ου αιώνα είναι εκείνη μεταξύ των κομμάτων της κλειστής κοινωνίας και εκείνων της ανοιχτής. Ανοιχτής και ακηδεμόνευτης από κράτος, πελατειακά κόμματα, Εκκλησία, συντεχνίες, λαϊκισμούς. Ετοιμης να δεχθεί κάθε καινοτομία. Ιδιαίτερα την καινοτομία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που είναι καθοριστική για το μέλλον της κοινωνίας μας. Ομως, στα τρία χρόνια που μας κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε ούτε καν την 3η Βιομηχανική Επανάσταση. Το «Παρατηρητήριο Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού του Δημόσιου Τομέα» (Αννα Διαμαντοπούλου) αξιολογεί την υφιστάμενη κατάσταση ως «απογοητευτική». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ταιριάξει ούτε με την Ανοιχτή Κοινωνία. Μπορεί το ΚΙΝΑΛ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή