Το Κονκλάβιο (09/05/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα στην τύχη

Το Μπάκιγχαμ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Aν άφηνε, εξάλλου, δεν θα ήταν παλάτι, αλλά «συλλογικότητα». Δεν είχα, βέβαια, καμία αμφιβολία για την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου. Αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορούμαι ότι παρουσιάζει ο καταμερισμός του χρόνου που έχουν κάνει οι Βρετανοί στις επίσημες συναντήσεις του Καρόλου και ο οποίος αντιστοιχεί στη θεσμική ιδιότητα των συνομιλητών του. Για παράδειγμα, τον περισσότερο χρόνο με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου θα έχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολουθούν με μειούμενα ποσοστά χρόνου ο Αρχιεπίσκοπος, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χρόνος είναι χρήμα, πόσο μάλλον για τον Κάρολο.

Λυτοί και δεμένοι

To αντίθετο ακριβώς έχω την εντύπωση ότι ισχύει για όσους πληροφορούμαι ότι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους μήπως και εξασφαλίσουν μία πρόσκληση για το αποψινό δείπνο στο Προεδρικό. Δεν αποκλείω να διατείνονται ότι είναι γαλαζοαίματοι και δη συγγενείς του Καρόλου…

Φιλότεχνες ρίζες

Μένω στην αναμενόμενη άφιξη του πριγκιπικού ζεύγους και στο πλούσιο πρόγραμμά του. Σας έλεγα χθες για τον γρίφο της μεταφοράς καβαλέτων ζωγραφικής στην προεδρία. Σημειώνω ότι ο Κάρολος είναι μουσικόφιλος και παίζει τσέλο. Στην Αθήνα και συγκεκριμένα απόψε στο Προεδρικό, ίσως να ξαναβρεί τις ρίζες των προγόνων του που είχαν ιδιαίτερη σχέση και επιδόσεις στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Θυμίζω ότι ο πρίγκιπας Νικόλαος, ο αδελφός του παππού του (Ανδρέα), γνωστός και ως «φιλαθήναιος πρίγκιπας», υπήρξε συγγραφέας, ζωγράφος και προστάτης των καλλιτεχνών. Μιλώντας για τέχνη, μου λένε ότι η δούκισσα της Κορνουάλης κατά τη σημερινή συνάντησή της με μαθητές –παρουσία της Λυδίας Κονιόρδου– θα διαβάσει αποσπάσματα από κάποιο σύγχρονο βιβλίο της βρετανικής λογοτεχνίας. Λέτε να είναι ο Χάρι Πότερ; Το λέω επειδή πρέπει να είναι από τα πιο ευπώλητα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μετά τη βρετανική ποπ. Περιμένω να δω τι θα διαβάσει αντιστοίχως η Κονιόρδου.

Χωρίς τον Κουβέλη;

Επίσης, σε περίπτωση που αγωνιούσατε για το ποιος θα συνοδεύσει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου στην αυριανή επίσκεψή του στο «Αβέρωφ», εννοείται ότι θα βρίσκεται εκεί ο Πάνος Καμμένος. Εγώ πάλι περιμένω να δω αν θα παρεισφρήσει και ο Φώτης Κουβέλης. Eξάλλου, τα αεροσκάφη των Red Arrows που θα πετάξουν, θα συνοδεύονται από δικό μας Mirage. Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, πάντως, τον Κάρολο θα περιμένουν και οι πρέσβεις των μελών της Κοινοπολιτείας.

Σόφια μέσω Ιμβρου

Στη Σόφια μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ. Προηγουμένως, θα έχει περάσει από την Ιμβρο, επίσκεψη που εκκρεμούσε εδώ και μερικές εβδομάδες. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα, πάντως, βασικό θέμα στην ατζέντα του ΕΛΚ και όχι μόνο θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων (λέγε με Σκοπιανό). Πάντως, σκοπιανή πηγή-σύνδεσμος γαλάζιου πληροφοριοδότη μού διαμηνύει αυτές τις μέρες ότι οι πιθανότητες επιτυχίας στις συνομιλίες είναι 50-50. Αναρωτιέμαι αν υπήρξαν ποτέ μεγαλύτερες…

Αβάντα στον ΓΑΠ

Μανιφέστο μού θύμισε η χθεσινή ομιλία του Στ. Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο περί αναδοχής. Λογικό, αφού φαντάζομαι ότι ο Σταύρος ήθελε να στείλει και πάλι μηνύματα στην άλλη πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Μου λένε ότι την ώρα που μιλούσε, η Αλέκα Παπαρήγα κρατούσε σημειώσεις, ενώ με προσοχή παρακολουθούσε τον Σταύρο και ο Θ. Παφίλης. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Σταύρος μνημόνευσε τον Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έψεξε όλους όσοι έλεγαν «όχι» στα ν/σ του ΓΑΠ. Ο πολιτικός έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή