Ερασιτέχνες γονείς είμαστε

Ερασιτέχνες γονείς είμαστε

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Modern family, ένα δημοφιλές sitcom, που παίζεται σχεδόν επί μία δεκαετία στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ένα γκέι ζευγάρι έχει υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από το Βιετνάμ. Σε ένα επεισόδιο οι γονείς αναζητούν μία θέση στο «Χάρβαρντ» των παιδικών σταθμών και θεωρούν ότι ως ομοφυλόφιλοι θα προκριθούν στην αυστηρή –πολιτικά ορθή– επιλογή. Μόνο που αίφνης εμφανίζονται άλλοι επίδοξοι ανταγωνιστές τους για την ίδια θέση: Αφροαμερικανοί, γονείς με κινητικά προβλήματα κ.λπ. Το χιούμορ συχνά ξορκίζει τις φοβίες και τον σκοταδισμό, αλλά σίγουρα έλειψε από την εγχώρια συζήτηση για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Αντίθετα, περίσσεψαν οι ψευδοεπιστημονικές αναλύσεις, οι διαφορετικές απόψεις (λες και τίθεται ζήτημα διαφορετικής άποψης), τα σοβαροφανή επιχειρήματα. Ας δούμε, τώρα που ψηφίστηκαν με 161 ψήφους τα μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, κάποια από αυτά:

1. Τα παιδιά που υιοθετούνται από γκέι ζευγάρια κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο. Οπως και τα παχουλά, εκείνα που δεν αυτοσαρκάζονται, όσα δεν έχουν τη «σωστή» τσάντα ή τα «απαραίτητα» αθλητικά. Η λύση είναι απλή: ας διαδώσουμε την ανεκτικότητα, καθιστώντας κουλ τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα στα σχολεία. Υπάρχουν, άλλωστε, ήδη πολλά παιδιά που έχουν υιοθετηθεί από γκέι γονείς και είναι μια χαρά.

2. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν και τα ίδια γκέι. H προειδοποίηση από μόνη της είναι προσβλητική, εκτός αν το όνομά σου είναι Κώστας Κατσίκης και θεωρείς ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια και κολλάει σαν ίωση. Ή Γιάννης Μιχελογιαννάκης και εκτιμάς ότι το μνημόνιο οδηγεί σε έξαρση του «ιού».

3. Η αναδοχή μπορεί να περιμένει να ωριμάσει η κοινωνία και να πέσει πρώτα ο Συριζα. Η κοινωνία μπορεί να ήταν ανέτοιμη και για τη χρήση του μονοτονικού, αλλά τώρα όποιος χρησιμοποιεί πνεύματα είναι γραφικός. Κι επίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Παρόλο το να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι μια πολύ σύνθετη αποστολή, δυστυχώς ουδείς δίνει δίπλωμα καταλληλότητας. Ολοι ερασιτέχνες γονείς είμαστε. Είναι λοιπόν απαράδεκτο μια ομάδα βουλευτών να επιχειρούν να απορρίψουν τα ομόφυλα ζευγάρια ως μη ενδεδειγμένους γονείς. Τέλος –τώρα που κάτι μοιάζει να κινείται στην ελληνική κοινωνία– περιμένουμε τον πρώτο πολιτικό που θα βγει από την ντουλάπα. Καλοί οι νόμοι, αλλά οι συμβολισμοί σε τέτοια θέματα είναι εξίσου αποτελεσματικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή