Πριγκιπική επίσκεψη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρίγκιπος της Ουαλλίας και της δουκίσσης της Κορνουάλης στη Ελλάδα είναι μια ευχάριστη απόδραση από τη φαιά πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων. Οχι διότι ιππήλατες χρυσοποίκιλτες άμαξες άρχισαν αιφνιδίως να διασχίζουν τους δρόμους της Αθήνας. Ούτε διότι δεν υπήρξαν επισκέψεις των ξένων ηγετών στη χώρα μας, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικτρής οκταετίας. Κάθε άλλο.

Αλλά η διέλευση των ηγετών αυτών συνοδευόταν πάντα με προτροπές, έμμεσες υπομνήσεις για άφρονα διαχείριση δανείου χρήματος ή σχόλια συμπάθειας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, που όμως μοιραία θα έπρεπε να συνεχισθούν, Κύριος οίδε έως πότε. Αφήνουν πάντα μια γεύση πικρή αυτές οι επισκέψεις, παρά τις προσεκτικώς επιλεγμένες δηλώσεις. Δημιουργούν, δικαίως ή αδίκως, την εντύπωση ότι η Ελλάς και οι πολίτες της είναι τα «απροσάρμοστα» της Ευρώπης.

Υπήρξαν φυσικά και ηγέτες, όπως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι επέλεξαν την Αθήνα για να αναπτύξουν τα οράματά τους για την Ευρώπη ή σύμπασα την οικουμένη. Μόνον που αυτά εξαϋλώθηκαν σε συντομότατο διάστημα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος ήρθε φέροντας το ανυπόκριτο ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη χώρα μας, για τον λαό της και τον πολιτισμό του –όχι απλώς της κλασικής αρχαιότητας–, αλλά και για την Ορθοδοξία. Αυτό επιμαρτυρούν οι συχνές ανεπίσημες επισκέψεις του στο Αγιον Ορος και τα ταξίδια του στο Αιγαίο.

Η δήλωσή του στην «Κ» πως «η Ελλάδα είναι στο αίμα μου» δεν είναι σχήμα ρητορικό – δεδομένου ότι ο πατέρας του, ο δούκας του Εδιμβούργου πρίγκιπας Φίλιππος, είναι απόγονος της ελληνικής δυναστείας. Δεν είναι άσχετο ότι στο καταπίστευμά του περιέλαβε προσφάτως τη χώρα μας, ορίζο-ντας τον πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδος

εκπρόσωπό του.

Αλλά υπάρχει και μια πολιτική διάσταση στην παρουσία του πρίγκιπος Καρόλου στη χώρα μας. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980. Δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Η έλξη που ασκεί η Γαλλία και στη συνέχεια η Γερμανία στους Ελληνες πολιτικούς φαίνεται ακαταμάχητη. Η παρουσία του Καρόλου στην Αθήνα αναδεικνύει την παραδοξότητα αυτή, δεδομένου ότι χιλιάδες νέοι μας σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή