Οι συντάξεις και οι κάλπες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Αυτά δεν είναι επίσημη κυβερνητική θέση, είναι προσωπικές απόψεις»: Αυτή είναι η απάντηση στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στα ερωτήματα που, ευλόγως, γεννούν οι επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονοούν ότι το ζήτημα της περικοπής συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 είναι ανοιχτό. Οι πλέον αρμόδιοι, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τεθεί από την κυβέρνηση προς τους εταίρους και δανειστές αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου, ήδη ψηφισμένου, μέτρου. Η κυβερνητική ηγεσία και ο υπουργός Οικονομικών, ως άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, έχουν πλήρη επίγνωση της θέσης στην οποία βρίσκονται: «κλειδί» σε μια καλή συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και για το θέμα του χρέους είναι να πεισθούν οι θεσμοί πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται την επομένη της τυπικής ολοκλήρωσης του μνημονίου να αρχίσει να ξηλώνει τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Επί της ουσίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Οι αγορές, στις οποίες η κυβέρνηση προσβλέπει για τη χρηματοδότησή της μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θα απαιτήσουν δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, η παραφιλολογία για αντιστροφή των ήδη ψηφισμένων μέτρων, ιδιαίτερα της νέας περικοπής στις συντάξεις, δίνει και παίρνει. Οχι μόνο νέες μειώσεις, αλλά και αυξήσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν στο άμεσο μέλλον κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ επανήλθε η υπόσχεση του 2014 για «13η σύνταξη». Είναι μία ακόμη ένδειξη που συνηγορεί στην εκτίμηση πως το παράθυρο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος παραμένει ορθάνοιχτο. Οι βουλευτές αγωνιούν για την αρνητική επίπτωση των νέων περικοπών. Και κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ας κλείσει με το καλό η διαπραγμάτευση και μετά, με τις νέες ελευθερίες που θα έχει η κυβέρνηση, θα κάνει το θαύμα της. Αφήγημα που έχει χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αποδειχθεί στην πράξη το εύρος αυτών των ελευθεριών. Το Μαξίμου θα μπορούσε να βάλει τέλος στην παραφιλολογία και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο, ακόμη και αν η ίδια η κυβερνητική ηγεσία δεν μπορεί να μιλήσει για ξήλωμα των μέτρων, μάλλον βολεύεται από μια τέτοια συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή