Το Κονκλάβιο (13/05/18)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κολεκτίβες

Τα καλύτερα έρχονται. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις από την κάνναβη ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα φέρει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό αντιπαρέρχομαι τον ψόγο γερμανικού περιοδικού ότι οι προτάσεις του αναπτυξιακού σχεδίου δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν. Πηγή μου που έχει μελετήσει το κείμενο, με ενημερώνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που θα φέρουν το… Bing Bang. Οπως τα θερμά λουτρά και ο ιατρικός τουρισμός. Και η κυβερνητική στρατηγική που, όπως αναφέρεται (sic) στο κείμενο, «στοχεύει στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού γεωργικού τομέα». Εξ ου και δηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης «να στηριχτούν οι συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής». Κολεκτίβες δηλαδή. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά μαθαίνω ότι το «agrifood» μνημονεύεται περί τις 20 φορές στο πόνημα. Υποψιάζομαι ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για το μέλλον της χώρας.

Ολιστικά ΚΑΠΗ

Οφείλω να παραδεχθώ, βέβαια, ότι το πολύτιμο κείμενο περιέχει και ιδέες που μπορεί να ζηλέψουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στα μέτρα για τις αδύναμες ομάδες, πλάι στην υπόσχεση για την επανεγκατάσταση κάποιων οικισμών Ρομά, υπάρχει και αυτή για τη βελτίωση των ΚΑΠΗ. Ζηλευτή η αναφορά σε «ολιστικά κέντρα για ηλικιωμένους». Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι τώρα εξηγείται γιατί σε πολλές οικονομικές σχολές πανεπιστημίων του εξωτερικού, βάζουν τους φοιτητές να μελετούν τον επενδυτικό νόμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Νέες αρμοδιότητες

Αφού η υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες εξελίχθηκε σε προσωπικό του φιάσκο, ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να ασχοληθεί με πιο ευχάριστα θέματα. Δεν ξέρω αν αυτά αποτελούν προμήνυμα για τις από δω και στο εξής αρμοδιότητές του, αλλά οφείλω να σας ενημερώσω ότι ο Κουβέλης έκανε προ 20ημέρου συνάντηση με μέλη του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με θέμα συζήτησης τη λειτουργία του ιδιωτικού σχολείου του Ναυστάθμου στα Χανιά.

Φιλία και ποίηση

Ενας παλιός γνώριμος του κεντρικού τραπεζίτη πέρασε τις προάλλες το κατώφλι του bunker της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηταν ο Κ. Τασούλας που γευμάτισε με τον Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Η φιλία των δύο ανδρών σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς ο Στουρνάρας εκτίμησε το γεγονός ότι ο Τασούλας ήταν από τους βουλευτές της Ν.Δ. που τον είχαν στηρίξει τότε στις γαλάζιες επιθέσεις που δεχόταν – ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει το «μπουκάρισμα» των βουλευτών στην οδό Νίκης για τον φόρο στα αγροτεμάχια με αρχηγό τον «Ντάνυ» Τζαμτζή; Ακόμα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Στουρνάρας εκτιμά το χιούμορ και το πνεύμα του Τασούλα. Δεν αποκλείω, πάντως, να μίλησαν και για τον Καβάφη.

Εμπλεξαν οι γραμμές

Πρωί Παρασκευής έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ωτακουστής μου συνέλαβε τον Δημήτρη Κρεμαστινό να έχει έντονη τηλεφωνική συνομιλία με κάποια «Φώφη». Για την ακρίβεια, ο Κρεμαστινός φώναζε κάτι του τύπου «και από πού να πάρω γραμμή, Φώφη μου, απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα, από το Πολιτικό Συμβούλιο ή από σένα που δεν σε βρίσκω ποτέ στο τηλέφωνο; Ή μήπως απ’ τον Πρωτόπαπα, Φώφη μου;». Δεν είναι τα μόνα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις στο ΚΙΝΑΛ. Πάντως, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Γ. Μαυρωτάς και Β. Κεγκέρογλου την Πέμπτη συνυπέγραφαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί η πρότασή τους για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Ελληνας γραμματέας

Παντού υπάρχει ένας Ελληνας. Και στο επιτελείο του πρίγκιπα Καρόλου, καθώς μαθαίνω ότι ένας από τους γραμματείς που τον συνόδευσαν στην επίσκεψη, είναι Ελληνας εκ Λονδίνου. Πληροφορούμαι ακόμη ότι μετά το δείπνο της Τετάρτης, ο Κάρολος ήθελε ξενάγηση στο Προεδρικό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος του έκανε την τιμή και τον ξενάγησε στην Προεδρική σουίτα. Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι το dress code για τις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας επιβάλλει μακρύ φόρεμα, εξ ου και οι Βρετανίδες φορούσαν μακριές τουαλέτες και φορέματα. Θυμίζω ότι αυτό ίσχυε στην Προεδρία της Δημοκρατίας επί Κ. Καραμανλή: σμόκιν για τους άνδρες και μακριές τουαλέτες για τις γυναίκες. Με την έλευση του ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε. Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε και η γραβάτα. Πόσο χαμηλά θα πέσουμε ακόμα…

Ρεζιλίκια

Ξαφνικά όλοι έγιναν απόγονοι της βασιλικής οικογένειας. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω το ρεζιλίκι όσων τηλεφωνούσαν στο Προεδρικό –στον γ.γ. της Προεδρίας Γιώργο Γεννηματά– και διατείνονταν ότι κρέμονται από κάποιο παρακλάδι του γενεαλογικού δέντρου της βασιλικής οικογένειας για να προσκληθούν στο επίσημο δείπνο. Φυσικά, έφαγαν «πόρτα». Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, σε κατασκόπους μου η ισχυρή απουσία του πολιτικού κόσμου από τη δεξίωση της βρετανικής πρεσβείας το βράδυ της Πέμπτης, πλην των Γ. Μπουτάρη, Γ. Κουμουτσάκου και Ν. Μηταράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή