Το Κονκλάβιο (16/05/18)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Μακρόν των Βαλκανίων

Eφτασε η μεγάλη στιγμή του Μπόικο Μπορίσοφ που δεν θα είναι άλλη από το αποψινό δείπνο των Eυρωπαίων ηγετών που φιλοξενεί στη Σόφια. Στο περιθώριο του δείπνου, εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φαντάζομαι ότι με το γνωστό πληθωρικό στυλ του θα αναφερθεί στους «Μακρόν των Βαλκανίων». Δεν αστειεύομαι. Eτσι ακούω ότι αποκαλεί ο Μπορίσοφ τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Ελπίζω να μην το ξέρει ο Γάλλος πρόεδρος. Διότι το «Μακρόν» δεν είναι απλώς ένα όνομα. Είναι επάγγελμα…

Οπως και να ’χει, υποτίθεται ότι η βασική συζήτηση στο αποψινό δείπνο θα ήταν η διασύνδεση των Βαλκανίων με την τοπική ανάπτυξη και η χρηματοδότηση συνδέσεων που λείπουν από τα Βαλκάνια ενόψει του ευρωπαϊκού τους μέλλοντος. Αλλά δεν θα είναι. Το Ιράν και η κατάσταση στη Γάζα θα επισκιάσουν τη συζήτηση με τους (wannabe) Μακρόν των Βαλκανίων.

Ωκεανός τρέλας

Για την ακρίβεια, θα είναι η πρώτη σοβαρή συζήτηση για το Ιράν μετά τις κινήσεις Τραμπ. Και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη, καθώς αν οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίσουν να πλήττουν ευρωπαϊκές εταιρείες, το παιχνίδι θα χοντρύνει. Η συζήτηση αυτή πληροφορούμαι ότι κυριάρχησε στη συνάντηση των «σέρπα» τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και απόψε θα γίνει ακόμα πιο σοβαρή. Μου λένε, δε, ότι οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, καθώς, σύμφωνα με πηγή μου, ο εκπρόσωπός τους εξέφρασε την άποψη πως ό,τι και να κάνουν οι Ευρωπαίοι με τον Τραμπ, δεν έχει νόημα, γιατί δεν δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευθεί. Απλώς γνωστοποιεί δημοσίως τις θέσεις του. Θα αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι ένα νησί σταθερότητας σε έναν ωκεανό τρέλας, όπως το έθεσε ευρωπαϊκή πηγή μου; Η νεκροψία θα δείξει.

Μεταξύ κατεργαραίων

Δεν είναι το μόνο. Τη συζήτηση περιπλέκει και η κατάσταση στη Γάζα. Κι αυτό διότι μέσα στην αναμπουμπούλα, κάποιοι Ανατολικοί νομίζουν ότι θα κερδίσουν αν μεταφέρουν τώρα τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ και προκαλέσουν ρήξη στην ευρωπαϊκή συνοχή. Μιλώντας για τη Γάζα, αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση Τσίπρα. Το λέω επειδή έχω βάσιμες υποψίες ότι αυτή θα είναι πιο κοντά σε αυτή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα παίρνει θέση για το Παλαιστινιακό που δεν θα αρέσει στους Ισραηλινούς. Θυμίζω ότι ο Νετανιάχου, όπως και ο Τσίπρας, αποδεικνύονται ιδιαίτερα κυνικά πολιτικά όντα. Εφόσον η Αθήνα στηρίζει το Ισραήλ στους διεθνείς οργανισμούς, όλα καλά. Εξάλλου και αυτοί πάνε με τα νερά του Ερντογάν όπου τους συμφέρει. Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια…

Καυτή πατάτα οι οκτώ 

Μια ενδιαφέρουσα δημόσια παρέμβαση για τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα θα γίνει σήμερα. Κι αυτό, διότι τη συνδιοργανώνουν οι νομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση –λέγε με Ν. Αλιβιζάτος και όχι μόνο– και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στην ΕΣΗΕΑ, μαθαίνω ότι δεν είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο, καθώς αυτές τις μέρες εκπνέει η προθεσμία του 18μηνου κράτησής τους και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό είναι φυσικά πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο ακούγεται. Αποτελεί καυτή πολιτική πατάτα που απαιτεί λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς. Αυτούς ακριβώς για τους οποίους δεν φημίζεται η κυβέρνηση.

Δεν έμαθε ποδήλατο

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η φιλοξενία που επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Κυρ. Μητσοτάκη, στη σύζυγό του Μαρέβα και στη λοιπή αποστολή που τον συνόδευε στην Ιμβρο, η οποία θυμίζω ότι είναι ο τόπος καταγωγής του Πατριάρχη. Το λέω επειδή το βράδυ της Δευτέρας ο Βαρθολομαίος τους έκανε το τραπέζι στο σπίτι του αδελφού του, ενώ χθες το πρωί τους κάλεσε στο δικό του σπίτι για να τους κεράσει καφέ. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι τον καφέ τούς τον σερβίρισε ο ίδιος. Κέρασμα είχε για όλους τους προσκεκλημένους –πληροφορούμαι ότι ήταν εκεί και ο Θ. Αγγελόπουλος– αλλά και για όσους κατέληξαν να κάθονται στην αυλή. Εξάλλου, ο Βαρθολομαίος έκανε και ξενάγηση στον Μητσοτάκη στους δρόμους του νησιού. Σε κάποιο σημείο του εκμυστηρεύθηκε μάλιστα ότι «κάπου εδώ προσπάθησα να κάνω ποδήλατο, αλλά δεν έμαθα ποτέ..».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή