Οι απόδημοι Ελληνες πρέπει να έχουν λόγο

Οι απόδημοι Ελληνες πρέπει να έχουν λόγο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν επανήλθε στο προσκήνιο με τη σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δυστυχώς, άλλη μία φορά το θέμα δεν προχώρησε.

Είναι αδιανόητο μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία προβάλλει διεθνώς, και σωστά, το γεγονός ότι διαθέτει μια μεγάλη ομογένεια – συχνά μιλάμε για μια δεύτερη Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων–, να μη δίνει το δικαίωμα σε αυτούς τους Ελληνες να ψηφίζουν.

Η μικρή Ελλάδα της ελληνικής επικράτειας γίνεται μεγαλύτερη, οικουμενική, όταν συμπληρώνεται από την υπόλοιπη που είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη με προεξάρχουσα την υπερδύναμη.

Οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να ακούγονται και, ναι, να επηρεάζουν την πορεία της Ελλάδας. Με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό, ας το εξετάσουν οι ειδικοί που ασχολούνται με τις εκλογικές διαδικασίες. Να ψηφίζουν για συγκεκριμένες έδρες, για το σύνολο των εδρών, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κανονικά στις περιφέρειες που ψηφίζουν και οι Ελληνες του εσωτερικού; Να υπάρχουν κριτήρια χρονικά, περιουσιακά, ή άλλα για το ποιος θα δικαιούται να ψηφίζει; Ολα αυτά είναι ζητήματα που χρήζουν συζήτησης.

Εχουν ακουστεί πολλές ιδέες. Ας καθήσουν κάποιοι να τις εξετάσουν, να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά, και να καταλήξουν σε μια δίκαιη, πρακτική και λειτουργική διαδικασία. Το θέμα είναι να δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οσο για το επιχείρημα ότι πολλοί από αυτούς που ζουν εκτός Ελλάδας δεν ενδιαφέρονται για τη χώρα, άποψη που δεν θα έσπευδα να χαρακτηρίσω παράλογη, νομίζω ότι υπάρχει απάντηση και είναι απλή: όσοι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και για το ποιος κυβερνά τη χώρα, μάλλον δεν θα ενδιαφερθούν και να ψηφίσουν.

Οι Ελληνες του εξωτερικού –ο γράφων νιώθει ένας εξ αυτών– ασκούν την επιρροή τους και βοηθούν την Ελλάδα, πέρα και πάνω από κόμματα. Μόλις προχθές, μιλούσα στην Ουάσιγκτον με άνθρωπο που διαθέτει προσβάσεις στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας, που κάθε άλλο παρά αριστερός είναι, ο οποίος έχει βοηθήσει τη σημερινή κυβέρνηση και θα το ξανακάνει. Αλλά, όπως μου τόνισε με έμφαση, «το ίδιο θα έκανα και για τον Κυριάκο. Οποιος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει τη στήριξή μας».

Ισως είναι λίγο δύσκολο για κάποιους εθισμένους στα μικροκομματικά τερτίπια να κατανοήσουν αυτή τη λογική, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, και είναι πολλοί στους κόλπους της διασποράς, που βλέπουν την Ελλάδα με ένα βλέμμα εθνικό. Και με αυτό το σκεπτικό θα ψήφιζαν, αν είχαν το δικαίωμα. Είναι κακό αυτό; Δεν νομίζω. Αντίθετα, είναι μάλλον χρήσιμο για τη χώρα να μπολιάζεται η εκλογική διαδικασία και γενικότερα το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας από υπερκομματικές επιρροές και επιλογές με εθνικά κριτήρια.

Η διασπορά είναι σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού. Πρέπει να εισακούεται, μεταξύ άλλων και στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή