Το Κονκλάβιο (17/05/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μονοπάτι» των Δυτ. Βαλκανίων

«Δημιουργώντας μια περιοχή για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στο μονοπάτι προς την Ευρώπη…». Και όμως. Αυτός ήταν ο ευφάνταστος τίτλος-σιδηρόδρομος που συνέλαβε το Κέντρο Βίλφρεντ Μάρτενς, το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να μιλήσει για –τι άλλο;– την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο brainstorming που οργάνωσε χθες το πρωί στη Σόφια. Εκεί, ο Μάνφρεντ Βέμπερ… έλαμψε. Για την ακρίβεια, παραδέχτηκε ότι η υπόθεση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ενωση δεν είχε μείνει εκτός ατζέντας μόνο με ευθύνη των καθυστερήσεων που έπαιζαν οι Βρυξέλλες. Είχε μείνει εκτός κυρίως, όπως είπε, και λόγω της κοινής γνώμης σε πολλά κράτη-μέλη που είναι κατά της ένταξης νέων μελών. Το καλύτερο, όμως, το κράτησε για το τέλος. Οπως το έθεσε, «πρέπει να δούμε μέχρι πού φτάνουν τα όρια της Ευρώπης και να εξηγήσουμε γιατί η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη». Αυτό πόνεσε.

Παρουσίες και απουσίες

Η μόνη ελληνική παρουσία στο event ήταν αυτή της Μαρίας Σπυράκη. Το γεγονός δεν έμεινε απαρατήρητο ούτε ασχολίαστο από τον Μπόικο Μπορίσοφ. Το λέω επειδή μόλις είδε τον Kυριάκο Μητσοτάκη, του είπε κάτι του τύπου «είδα τη δικιά σου το πρωί», αλλά παραπονέθηκε ότι δεν είδε κανέναν άλλο από την ελληνική πλευρά, παρότι τα Δυτικά Βαλκάνια την αφορούν, εννοώντας ότι δεν πήγε ούτε η πλευρά Τσίπρα. Πήγε, όμως, στο PES…

Ο Πάιατ με φοιτητές

Ακόμη μία παρέμβαση έκανε ο Τζέφρεϊ Πάιατ την Τρίτη. Αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου με την ομιλία του μαθαίνω ότι εγκαινίασε τον κύκλο διαλέξεων για την ενέργεια «Προμηθέας» (του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ενέργειας που λειτουργεί στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών). Ο Πάιατ περιέγραψε τη μεγάλη εικόνα για το πώς πρέπει να βλέπει κανείς την αμερικανική οπτική για την πολιτική ενέργειας, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Ή είσαι επικοινωνιακός ή δεν είσαι…

Η Ν.Δ. χακάρεται

Μας ακούν… Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, αφού οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι οι συνομιλίες τους «ακούγονται», εξ ου και λαμβάνουν τα μέτρα τους, ειδικά στην Πειραιώς. Δεν είναι μόνο το ευγενικό αίτημα σε όσους συναντούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στον τρίτο όροφο να αφήνουν τα κινητά τους εκτός συνάντησης. Είναι και τα κινητά των τομεαρχών που περισυλλέγονται και μένουν εκτός αιθούσης πριν από κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού. Δεν ξέρω αν πλέον το χακάρισμα έχει φθάσει μέχρι τα e-mails και τους λογαριασμούς των social media. Αλλά πληροφορούμαι ότι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα έλαβε μήνυμα να παρευρεθεί σε ειδική σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στο Μοσχάτο, προκειμένου να ενημερωθεί για τον νέο κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ζητήθηκε, μάλιστα, από τους βουλευτές να συνοδεύονται και από τους υπευθύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνω ότι παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάρε με στο τηλέφωνο

Το ότι δεν θα τους έλεγε κανείς και ακριβώς ερωτευμένους με αλλήλους, καθώς και το ότι η ουσιαστική επικοινωνία δεν είναι προφανώς το φόρτε τους, δεν σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά δεν μιλούν. Το λέω με αφορμή το χθεσινό τους ραντεβού στο γραφείο της Φώφης στη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό, επειδή της συνάντησης είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οχι αναπάντητες.

Θα είναι όλοι εκεί

Μήνυμα έλαβαν χθες το μεσημέρι οι βουλευτές της Ν.Δ. από τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος –από τον διευθυντή της Κ.Ο. Σάκη Μελιτσιώτη– να βρίσκονται όλοι στην Ολομέλεια αύριο το πρωί στις 10, για το σκάσιμο της μεγάλης κοινοβουλευτικής «φούσκας» της Novartis. Και όχι τυχαία, αφού πληροφορούμαι ότι το «παρών» θα δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, δεν θα είναι ο μόνος που θα μιλήσει. Μαθαίνω ότι παρέμβαση θα κάνει και η Φώφη Γεννηματά. Τούτων δοθέντων, θα μου φαινόταν τουλάχιστον οξύμωρο, για να μην πω σχιζοφρενικό, αν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έμεναν για να ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν, δεδομένου ότι είχαν αποχωρήσει από τις εργασίες της Προανακριτικής, απονομιμοποιώντας τες πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή