Ο κ. Ερντογάν στο Μπάκιγχαμ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσυνάγωγο εκήρυξαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καγκελαρίες και κυβερνήσεις των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά άνοιξαν οι πύλες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και έγινε δεκτός ο Τούρκος πρόεδρος με αβρότητα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Ορθότατα βεβαίως, διότι ο λόγος πάντα περί πολιτικής και μόνον.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ότι η στρατηγική σχέση Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Ξένοι αναλυτές έχουν διατυπώσει ήδη αυτή τη θέση. Ο λόγος είναι ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει σε μία εργώδη δραστηριοποίησή της στο διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει πρωτίστως μία περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Στην πορεία προς Ανατολάς, η Τουρκία αποτελεί για τη Βρετανία μείζονα στρατηγικό σταθμό.

Ως δύο χώρες που βρίσκονται στα άκρα της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν, επίσης, κάθε λόγο να μην αισθάνονται άνετα με τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα ουσιαστικής παρεμβάσεως. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει τον πρώτο λόγο έναντι της Ευρώπης. Αυτό που απομένει είναι η επίπονη διείσδυση στην περιφέρεια της ηπείρου.

Η εντονότατη ανησυχία κάποιων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης έναντι της Ρωσίας είναι ένα θέμα προς αξιοποίηση από τη Βρετανία, που υπέγραψε, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Πολωνία Συμφωνία Συνεργασίας Αμύνης και Ασφαλείας, με σημασία μάλλον συμβολική. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί ουσιαστική διείσδυση στους Τούρκους και εν γένει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής και αναμένεται να εκφωνήσει προεκλογική ομιλία στο Σεράγεβο την προσεχή Κυριακή.

Ιστορικά και παρά τις διαφορές που υφίσταντο, η Βρετανία στάθηκε αρωγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έναντι της τσαρικής Ρωσίας. Η σύμπλευση της Υψηλής Πύλης με τον κάιζερ, υπό την πίεση των Νεοτούρκων, οδήγησε στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Αλλά σε περιόδους κρίσεως, οι σώφρονες ηγέτες επιστρέφουν στις σταθερές του παρελθόντος, δίχως ποτέ η Ιστορία να επαναλαμβάνεται, ασφαλώς. Από την άποψη αυτή, η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδος – Βρετανίας αποτελεί θετική εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή