Γράμματα Αναγνωστών

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι τρέχει στην Παλαιά Αγορά;

Κύριε διευθυντά

Είμαστε κάτοικοι της περιοχής γύρω από την Παλαιά Αγορά του Παλαιού Ψυχικού. Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρούμε ότι διεξάγονται εργασίες στα κτίσματα που βρίσκονται εκεί και πως υπάρχει φύλαξη. Γνωρίζοντας πως απαγορεύονται οι επαγγελματικές χρήσεις και επειδή ανησυχούμε για την υποβάθμιση της περιοχής από τη λειτουργία κάποιου χώρου εστίασης ή άλλων καταστημάτων, απευθυνθήκαμε στον δήμο. Δεν πήραμε όμως απάντηση και, αντιθέτως, παρατηρούμε μία επιμελή προσπάθεια συσκότισης γύρω από το τι συμβαίνει στην Παλαιά Αγορά. Αναρωτιόμαστε ποιος αρμόδιος μπορεί να απαντήσει υπευθύνως για το θέμα που μας απασχολεί.

Κατοικοι Παλαιου Ψυχικου

POS, ΦΠΑ, εξισώσεις και φοροδιαφυγή

Κύριε διευθυντά

«Σε αχρηστία το ένα τρίτο των POS». Ο πρόσφατος πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής» αναδεικνύει ένα διαχρονικό πρόβλημα είσπραξης του ΦΠΑ στην Ελλάδα και όχι μόνον, το οποίο, λόγω του υψηλού 23% (συν 29% φόροι, συν συνολικά 42% ασφαλιστικά), έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά αυτό που έχω ξαναπεί. Οτι, δηλαδή, αυτοί (Ε.Ε.) που επινόησαν τον ΦΠΑ, και κυρίως τον τρόπο είσπραξής του, στην πράξη άνοιξαν την πόρτα στο έγκλημα. Στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ, λόγω του τρόπου είσπραξης, ανέρχεται ετησίως σε 6 με 7 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του 2015 αναφέρουν συνολική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών 124 δισ. Με 11 δισ. συνολικές εισπράξεις ΦΠΑ που είχαν, αντί 19 δισ. που προϋπολόγιζαν, θα έπρεπε οι πολίτες να αγόραζαν καταναλωτικά αγαθά με συντελεστή ΦΠΑ 10,5% και όχι 19% (μέσος όρος) που πλήρωσαν (15% ελάχιστος επιτρεπτός συντελεστής από Ε.Ε.). Ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ έκανε αρκετούς φοροφυγάδες εκατομμυριούχους με λεφτά των φορολογούμενων πολιτών! Με «συν» τις ετήσιες δαπάνες για κάθε είδος υποδομής για είσπραξη του ΦΠΑ, αντιμετώπιση του παραγόμενου εγκλήματος κ.λπ., ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους πολίτες φτάνει στα ύψη.

Αποφυγή των παραπάνω δαπανών προσφέρει η είσπραξη του ΦΠΑ απευθείας από τον κάθε καταναλωτή με βάση ορισμένα κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 δεν διαθέτει δυνατότητα αποταμίευσης. Το σύνολο δαπανών «μείον» ενοίκια και άλλα τινά ξοδεύεται σε καταναλωτικά προϊόντα. Για εισοδήματα πάνω από 12.000, γραμμικοί ή μη, συντελεστές (μειούμενοι όσο αυξάνεται το εισόδημα) θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του εισοδήματος που πάνε σε καταναλωτικά αγαθά. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εισπράττει τον προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό ΦΠΑ. Αλλα θετικά που μπορούν να προκύψουν είναι η εξυγίανση της αγοράς και λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Θεοδωρος Σταθης, Πρώην υπουργός

Φίλια πυρά από ένθερμο αναγνώστη

Κύριε διευθυντά

Είναι η πρώτη φορά που θα ήθελα ως τακτικός αναγνώστης σας να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου προς το πρόσωπό σας. Με τη συνέντευξη Ασαντ δώσατε βήμα σε έναν στυγνό δικτάτορα, έναν ωμό δολοφόνο, ο οποίος έχει το θράσος να επικαλείται τη λαϊκή στήριξη, ενώ δεν έχει ούτε ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση. Προτιμά να βλέπει τη χώρα του κατεστραμμένη και ερημωμένη παρά να προχωρήσει σε ελάχιστα βήματα δημοκρατίας στη χώρα του ούτε φυσικά να διακινδυνεύσει την απώλεια της εξουσίας. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να την εντάξετε στη θετική πλευρά της δημοσιογραφικής σας σταδιοδρομίας.

Αναστασιος Λαζαριδης, Σέρβια Κοζάνης

Η αστυνόμευση και η λουτρόπολη

Κύριε διευθυντά

Το Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού πριν από τον «Καλλικράτη» ήταν επανδρωμένο με 10 τουλάχιστον αστυνομικούς τον χειμώνα και 20 τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι. Μετά τον «Καλλικράτη» φημολογείται η κατάργησή του. Η δε μείωση των ανδρών του είναι τόσο σημαντική, που δημιουργεί μεγάλη δυσχέρεια στην επαρκή εποπτεία και αστυνόμευση της μεγάλης περιοχής της λουτρόπολης της Αιδηψού, η οποία είναι η ναυαρχίδα του παγκόσμιου ιαματικού τουρισμού, το πρώτο τουριστικό – βιομηχανικό κέντρο της χώρας μας. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται την περιοχή π. δήμου Αιδηψού 30-40 χιλ. επισκέπτες, λουόμενοι και παραθεριστές. Το Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού για να ασκήσει αστυνόμευση προστατευτική και επαρκή χρειάζεται αυξημένη αριθμητική δύναμη ανδρών όχι κάτω από τους 25 και αστυνομικά οχήματα όχι κάτω από 5. Αρκετή δύναμη ανδρών και αυτοκινήτων πρέπει να διαθέτει και τον χειμώνα.  Οι μόνιμοι κάτοικοι του π. δήμου Αιδηψού αισθάνονται ανασφάλεια ιδίως τον χειμώνα που μειώνεται αισθητά η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος. Μια παγκοσμίου φήμης λουτρόπολης όπως η Αιδηψός πρέπει να διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε επάρκεια, πληρότητα και αποδοτικότητα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας, πρώην επιστημονικός συνεργάτης  «Αρχείου Νομολογίας»

Οταν δεν τιμάς τα συμφωνηθέντα

Κύριε διευθυντά

Οπως έγραψε ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ (9.5.2018) για την πρόσφατη παλινωδία του οικοπέδου της Μονής Κύκκου, δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο δεν τιμά τις διεθνείς συμφωνίες του, ακριβώς όπως και στην ανάλογη περίπτωση του οικοπέδου για το Ελληνικό Σχολείο στο Μόναχο. Και στις δύο αυτές θλιβερές περιπτώσεις το Δημόσιο έχει αδιαφορήσει για τις προθεσμίες της πραγμάτωσης των συμφωνηθέντων έργων και η Ελλάδα έχασε και τα δύο οικόπεδα.

Δυστυχώς έχει προηγηθεί ο διασυρμός για την Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1960-70, όταν ο Δήμος του Αμβούργου, για να συμβάλει στην υποδοχή τού τότε κύματος των «γκασταρμπάιτερ», παραχώρησε στο ελληνικό γενικό προξενείο εντελώς δωρεάν(!) ένα εξαιρετικό οικόπεδο πάνω στο λιμάνι, για την ανέγερση ιερού ναού, γενικού προξενείου, πολιτιστικού κέντρου κ.ά., υπό τον όρο όμως της πραγμάτωσης των έργων μέσα σε μία πενταετία.

Υπογράφηκε αμέσως η συμφωνία και ολοκληρώθηκαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες χάρις στην ενεργητικότητα του τότε γενικού προξένου, αείμνηστου πρέσβεως επί τιμή Δημήτρη Πέτρου. Ομως ενώ θα άρχιζε η φάση της κατασκευής, αυτός προηχθείς μετατέθηκε. Ο διάδοχός του, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και ενημερώθηκε για τη δωρεά, έσπευσε να δηλώσει ρητώς και απεριφράστως: «Γιατί να μπλέξω εγώ σε τέτοιες περιπέτειες;». Προτίμησε να στραφεί στις γήινες απολαύσεις αυτού του μάταιου βίου και λησμόνησε τη βαρετή δωρεά.  Το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, προσβλήθηκε και αυτό από χρόνια αμνησία και αδιαφόρησε. Οταν παρήλθε η πεντάχρονη προθεσμία, ο Δήμος Αμβούργου απλώς ανεκάλεσε τη συμφωνία και η Ελλάδα έχασε το ανέλπιστο αυτό δώρο…

Γιαννης Μιχαηλ, Κηφισιά

Αλλωστε, όλα είναι θέμα παιδείας…

Κύριε διευθυντά

Πέρασαν λίγες βδομάδες από την ημέρα που διάβασα τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» του κ. Αντώνη Κουνάδη, προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά ακόμη παραμένει έντονη στη μνήμη μου. Τέτοιες τοποθετήσεις αφενός τιμούν την Ακαδημία Αθηνών, που επιτέλους φεύγει από την πλήρη αφάνεια, έστω κι αν κάνει σημαντικό έργο που λίγοι όμως γνωρίζουν. Η στήριξη της γλώσσας μας –που τόσο έντεχνα πλήττεται– μέσω της ορθής διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών είναι μείζον θέμα. Για να χαθεί ένας λαός, αρκεί να χαθούν πέντε έξι πράγματα. Ενα από αυτά είναι η γλώσσα. Ο Αντώνης Κουνάδης, υπέρμαχος της σωστής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την τοποθέτησή του. Θίγει ο Αντώνης Κουνάδης κι άλλα θέματα, με πολύ σωστές απόψεις, αλλά, κατά τη γνώμη μου, όλα από την παιδεία ξεκινούν. Χωρίς σωστή παιδεία, τίποτα…

Κωστας Παππας, Επιχειρηματίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή