Προκρούστεια καθημερινότητα

Προκρούστεια καθημερινότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «παιδιά» χρειάζονταν μια τέντα για την κατάληψή τους. Να κάθονται στην αυλή τώρα που ο καιρός έχει γλυκάνει και η θερμοκρασία έχει ανέβει και να μην τα βαράει ο ήλιος. Κατηφόρισαν λοιπόν προχθές την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη και με τα κατάλληλα εργαλεία –μεγάλα ψαλίδια– έκοψαν το πανί από την τέντα ενός καταστήματος και επέστρεψαν στην έδρα τους, στην κατάληψη. Για τα Εξάρχεια, αυτή είναι μια κανονικότητα –μια light εκδοχή της– την οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην «Κ», την περασμένη Κυριακή.

Πάλι προχθές, στο Ιλιον, αργά το βράδυ αστυνομικοί περιπολικού που ερευνούσαν δυο υπόπτους, δέχθηκαν βροχή πυρών από γειτονικές ταράτσες. Μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Για τη Δυτική Αττική, αυτή είναι επίσης μια κανονικότητα.

Τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν, παραδέχθηκε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, δίνοντας τέλος στο κρυφτούλι ανάμεσα σε κυβέρνηση και συνταξιούχους. Οι τελευταίοι, θα ζήσουν μια καινούργια κανονικότητα, ακόμη πιο οδυνηρή.

Ο χειρουργικός τομέας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο, αποφάσισε χθες να αναστείλει επ’ αόριστον όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγόντων περιστατικών λόγω μη επίλυσης, παρά τις υποσχέσεις, του προβλήματος της έλλειψης κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την κάλυψη του χώρου της ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών από διασωληνωμένους που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, της έλλειψης αναισθησιολογικού εξοπλισμού και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού. Κανονικότητα και αυτή, όπως και η άλλη των Ελληνικών Ταχυδρομείων τα οποία, προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, δεν απέδιδαν τα χρήματα που εισέπρατταν για λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αποτέλεσμα σε λογαριασμούς χιλιάδων πολιτών να εμφανίζονταν καθυστερημένες οφειλές, παρόλο που είχαν προχωρήσει κανονικά στην εξόφλησή τους. Ολες αυτές οι κανονικότητες και πολλές άλλες καθώς η λίστα δεν τελειώνει εύκολα, συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, οι αγωνίες, οι απογοητεύσεις, τα βάρη, τα αδιέξοδα και οι δυσκολίες, αυτές είναι οι κανονικότητες στην Ελλάδα του 2018, στην Ελλάδα των κοντά δέκα χρόνων με μνημόνια.

Η κανονικότητα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στο νέο σποτ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επικοινωνιακή κατασκευή, και μάλιστα κακοφτιαγμένη. Πίσω από τα λαμπερά χαμόγελα, τα κόκκινα χαλιά και τις προσωπικότητες που παρελαύνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, κρύβεται η αληθινή αμηχανία ενός πρωθυπουργού που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα των πολιτών του. Και η αγωνία για την πτώση που, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή