ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι λεπτομέρειες είναι η ουσία

Υπάρχει μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Mayday», που παρουσιάζει τα μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα και αναλύει με συνεντεύξεις και αναπαραστάσεις τα αίτια της πτώσης των αεροσκαφών. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι άνθρωποι στον δρόμο για την «κακιά στιγμή», εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για λεπτομέρειες στη λειτουργία των αεροσκαφών. Ενα μπουλόνι που δεν έχει σφιχτεί και εξαιτίας των κραδασμών λασκάρει τελείως, ένα καλώδιο που δεν έχει μονωθεί και προκαλεί ένα μικρό σπινθήρα στον χώρο των αποσκευών, ένας κακός υπολογισμός των πλαγιομετωπικών ανέμων και άλλα τέτοια. Ποτέ ένα αεροπλάνο δεν διαλύεται στον αέρα.

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, μια πεταλούδα τη στιγμή της συντήρησης προκαλεί την καταιγίδα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το ίδιο συμβαίνει και στα πολύπλοκα πολιτικά συστήματα. Οι λεπτομέρειες έχουν πολλαπλασιαστικά (θετικά ή αρνητικά) αποτελέσματα, ασχέτως αν για τον μέσο πολίτη είναι ανύπαρκτες. «Σε πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης», γράφει ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, «6 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν πως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σημαντικές διαφορές» («Τα Νέα» 15.5.2018). Σίγουρα περισσότεροι από έξι στους δέκα πιστεύουν ότι για τα αεροπορικά δυστυχήματα φταίει η μοίρα.

Ο κ. Μαραντζίδης αναφέρει τη δημοσκόπηση για να στηρίξει την αρχική του θέση περί σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι παρατηρήσεις περί της σταδιακής και προς το παρόν ανολοκλήρωτης πορείας μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία θα μπορούσαν απλώς να θεωρηθούν κοινοτοπίες και να μην ξεσηκώσουν τόσο θόρυβο. Πράγματι θα μπορούσαν, αν δεν συνέτρεχαν ορισμένοι συγκυριακοί παράγοντες, βασικά ένας: οι ερχόμενες εκλογές!».

Υπάρχει όμως κι ένας επιπλέον λόγος. Πολλοί κάηκαν στον προεκλογικό χυλό και γι’ αυτό φυσούν το μετεκλογικό γιαούρτι. Αν και από αυτήν εδώ τη στήλη προβλέπαμε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα έχουμε επαναστατικά αλυχτίσματα, θα υπάρχουν στελέχη του με διάφορες “φαεινές” ιδέες για “σοσιαλιστική προσαρμογή της καπιταλιστικής κρίσης” και στο τέλος θα κατανοήσουν όλοι ότι δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν». Εν τω μεταξύ, όμως, οι πειραματισμοί θα έχουν κοστίσει πολλά στην εθνική οικονομία» (21.9.2014), βλέπαμε επίσης ότι «αν ξύσουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, δεν θα βρούμε πολλές διαφορές μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ…» (23.1.2015).

Επρεπε να γίνει η καταστροφική διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω και η διαβρωτική σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κατανοήσουμε ότι οι μικρές αλλά υπαρκτές διαφορές όμως των κομμάτων μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενίοτε πολύ, μα πάρα πολύ δαπανηρά.