Η συμβολική ενέργεια της βαριοπούλας

Η συμβολική ενέργεια της βαριοπούλας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποία η «ενέργεια» της βαριοπούλας; Μην πάει ο νους σας στη φυσική, στη σχέση βάρους, όγκου και ταχύτητας ή ό,τι άλλο. Ομιλώ ως αδαής. Η «ενέργεια» της βαριοπούλας, του σφυριού και της πέτρας είναι ένα αμιγώς ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα. Είναι εντελώς διαφορετική η ενέργειά της όταν αυτή χρησιμοποιείται από εργάτες στην οικοδομή. Και είναι εντελώς διαφορετική όταν η ενέργεια παράγεται από ενεργούμενα τα οποία διεκδικούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Σ’ αυτήν τη δεύτερη περίπτωση, η ενέργεια της βαριοπούλας είναι καθαρά συμβολική. Μη σας ξεγελά το γεγονός ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι σπασμένοι υαλοπίνακες, πέτρες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές του φιλελευθερισμού. Oταν το ενεργούμενο που χρησιμοποιεί τη βαριοπούλα φέρει άδεια ασκήσεως αντιεξουσιαστικών ενεργειών, το εργαλείο προβιβάζεται σε σύμβολο. Δεν διαφέρει από την ενέργεια της μπογιάς ή του κουρελόχαρτου που διαδίδει τα θέσφατα της αναρχικής σοφίας.

Χθες ο «Ρουβίκων» ενήργησε με βαριοπούλες σε συμβολαιογραφείο στα Εξάρχεια. Eσπασε, πάντα συμβολικά, ό,τι συνάντησε στον χώρο και μετά κατηγόρησε τη συμβολαιογράφο ότι έχει διενεργήσει πλειστηριασμούς ακόμη και για πρώτες κατοικίες. Υποθέτω ότι, αν ψάξουν καλύτερα στο παρελθόν της, θα βρουν και άλλα. Τι έκανε όταν έκλεισε η ΕΡΤ; Τι ψήφισε στο δημοψήφισμα; Πόσες φορές κατέβηκε στην πλατεία με τους «Αγανακτισμένους»; Είναι χορτοφάγος ή μήπως της αρέσουν τα ζουμερά μισοψημένα φιλέτα; Ευχήθηκε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας «καλό Ραμαζάνι», όπως ευαίσθητοι και ανοιχτόμυαλοι συμπολίτες μας το έκαναν στο Facebook; Θέλω να πω, συμμετέχει ενεργά στη νέα κανονικότητα ή μήπως αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας και ασχολείται μόνον με τη δουλειά της; Oλα αυτά πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς, ώστε να στοιχειοθετηθεί επαρκώς η υπεράσπιση του συλληφθέντος μέλους του «Ρουβίκωνα» που τραυματίσθηκε, συμβολικά υποθέτω, εκτελώντας τα καθήκοντά του. Τα λέω όλα αυτά για να μην κουραστεί ο κ. Φίλης να μας εξηγήσει για μία ακόμη φορά ότι ο «Ρουβίκωνας» δεν τρομοκρατεί. Απλώς ενεργεί.

Τις προάλλες ο άφρων δήμαρχος της Τήνου δεν αντελήφθη τον ισχυρό συμβολισμό της εισβολής του «Ρουβίκωνα» στο δημαρχείο και ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τα ενεργούμενα. Ευτυχώς στο αυτόφωρο αφέθηκαν ελεύθεροι. Ευρωπαϊκή χώρα είμαστε, και αν ξεκινήσει ο διωγμός των συμβολικών ενεργειών, δεν θα αποκατασταθεί ποτέ η κανονικότητα της ζωής μας. Διότι είναι και κάτι οπισθοδρομικοί που επιμένουν ότι οι ενέργειες του «Ρουβίκωνα» δεν ανήκουν στην κανονικότητα. Τους παραδίδω στην κρίση σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή