Το Κονκλάβιο (26/05/2018)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλία,όπως ελέφαντας

Και όμως. Δεν είναι η Ελλάδα το θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο αυτή τη φορά είναι η Ιταλία, βασικό θέμα συζήτησης, μαθαίνω, και στην τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Αναμενόμενο. Το μόνο που συζητείται έντονα για την Ελλάδα – πέραν της μορφής της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι το Σκοπιανό. Πηγή μου στις Βρυξέλλες λέει ότι –για να το θέσω κομψά– ο Eλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να έχει υποσχεθεί σε διάφορους ότι θα το λύσει. Οι υποσχέσεις, ως γνωστόν, δημιουργούν προσδοκίες. Και οι προσδοκίες οδηγούν σε πιέσεις.

Τα φαντάσματα της Ιστορίας

Το πρόσφατο τηλεφώνημα της Αγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ είναι γνωστό. Καλά μέχρι εδώ. Το ενδιαφέρον είναι, ότι, όπως πληροφορούμαι, η Μέρκελ δεν πολυενθουσιάστηκε στη Σόφια με τη «Μακεδονία του Iλιντεν». Oχι ότι της πέφτει λόγος για το όνομα, αλλά ως πολιτικό ζώο και μάλιστα ως πρώην Ανατολική, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να παίζεις με την Ιστορία. Κυρίως, ξέρει ότι τα φαντάσματά της μπορούν ανά πάσα στιγμή να σε φάνε ζωντανό. Εξέφρασε δε και σχετική άποψη με παρομοίωση που παρέπεμπε στη Γαλλία. Αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Σε ετοιμότητα

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται στην Πειραιώς. Λογικό, αφού το δόγμα είναι «με τον Τσίπρα ποτέ δεν ξέρεις». Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ζυμώσεις για την επιτροπή που θα αποφασίσει για τις λίστες. Αυτών, βέβαια, θα πρέπει να προηγηθούν οι αποφάσεις για τους υποψηφίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αποφευχθούν καραμπόλες. Κάπου εδώ μυρίζομαι ότι παίζει το όνομα του Νικήτα Κακλαμάνη.

Εκπληξη με «Νιόνιο»

Μεγάλα ονόματα και παρουσίες στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά» που διοργανώνει ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» του Βαγγέλη Βενιζέλου στις 11 και 12 Ιουνίου και το οποίο πληροφορούμαι ότι θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως όχι μόνο με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, αλλά και με την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Σημειώνω ότι ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Γκίκας Χαρδούβελης, Μιράντα Ξαφά και Αχιλλέας Γραβάνης.

Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Ομιλητής – έκπληξη, ο οποίος θα κλείσει το συνέδριο σε live συνομιλία με τον Βενιζέλο με θέμα «Ελλάδα μετά: από την προκατάληψη στην περηφάνια» θα είναι ο Διονύσης

Σαββόπουλος!

Πού το πάει ο Μακρόν

Μεγάλη κινητικότητα γύρω από τη νέα ομάδα που διαμορφώνει ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών, επιδιώκοντας προφανώς να διεμβολίσει τις παραδοσιακές πολιτικές ομάδες, όπως ακριβώς έκανε με το κομματικό σύστημα στη Γαλλία. Μου λένε ότι ενδέχεται να απορροφήσει ολόκληρη την ALDE, την ομάδα των Φιλελευθέρων, εφόσον, βέβαια, ο Γκι Φέρχοφσταντ ικανοποιηθεί με κάποιο αντάλλαγμα τύπου προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου. Επεκτατικές τάσεις έχει ο Μακρόν και ως προς τους Πράσινους, προσπαθώντας να συγκεντρώσει «κουκιά» και από εκεί. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μεγάλες φιλοδοξίες: Θέλει να αποτελέσει τον δεύτερο πόλο –μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα– στη θέση των Σοσιαλιστών και δεν είναι απίθανο, αν καταφέρει να δαγκώσει ένα κομμάτι απ’ όλους. Κυνική δουλειά η πολιτική.

Ο Γιαγκούλας και το μαχαίρι

«Μαχαίρι τύπου γιαταγανιού, με λεπίδα ελαφρώς καμπύλη. Τόσο η λεπίδα όσο και η λαβή διακοσμούνται περίτεχνα. Το μαχαίρι ανήκε στον λήσταρχο Γιαγκούλα». Αυτή είναι η περιγραφή του αυθεντικού μαχαιριού του γνωστού λήσταρχου που εκτίθεται στο Περιστύλιο της Βουλής. Το καλύτερο είναι η επιγραφή από την οποία συνοδεύεται το μαχαίρι: «Προς τους πάντας. Μη δυνάμενος να εύρο ίδινος δικαίου παρά της δικαιοσύνης των Ελλήνων ηναγκάσθην να τονίσω το Δίκαιον της Παρδάλας ή Μαχαίρας». Το αναφέρω επειδή κατάσκοπός μου συνέλαβε τον Κώστα Τασούλα με τον Σταύρο Κοντονή ενώπιον της «Παρδάλας» την περασμένη Τετάρτη σ’ ένα διάλειμμα από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ο δε πρώτος είπε στον δεύτερο κάτι του τύπου, «πρόσεξε τι είπε ο Γιαγκούλας…».

Βαλίτσες για Ισραήλ

Μία από τις συναντήσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο και η οποία δεν ανακοινώθηκε, ήταν με τον επικεφαλής της Αmerican Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις. Την αναφέρω γιατί σε αυτήν ο Χάρις κάλεσε τον Κυριάκο στο Ισραήλ στις 10 Ιουνίου. Η AJC διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για να τιμήσει προσωπικότητες που συνέδραμαν τα μέγιστα τους Εβραίους και το Ισραήλ μεταξύ των οποίων και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι βέβαια εκεί. Πληροφορούμαι δε ότι το «παρών» θα δώσει και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή