Το τέλος του αφηγήματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ συστηματική επιθετικότητα που χαρακτηρίζει τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αισθάνονται αυξανόμενα πιεσμένοι, καθώς το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» διαψεύδεται συνεχώς και πανηγυρικά από την τρόικα. Πότε μέσω δημοσιευμάτων, πότε με δηλώσεις αξιωματούχων και τελευταία με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» της Κομισιόν ώς το 2022, μερικές ώρες μετά τις πρωθυπουργικές θριαμβολογίες στη Βουλή και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Πέμπτη.

Ο Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρός του, Γ. Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ασφαλώς και γνώριζαν το περιεχόμενο του «επικαιροποιημένου μνημονίου» –προϊόν συνεργασίας της τρόικας, των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης– αλλά συνέχισαν απτόητοι μέσα στη Βουλή να πλασάρουν τις αοριστολογίες του δικού τους «ολιστικού (ό,τι και να σημαίνει αυτό) προγράμματος ανάπτυξης», που υποτίθεται ότι στις γραμμές του θα πορευτεί η χώρα στο άμεσο μέλλον. Οχι γιατί το πιστεύουν, αλλά γιατί το έγραψαν και το έραψαν για να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά του κοινού στο οποίο στοχεύουν στις προσεχείς εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, το κατασκεύασαν και θα το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο της προεκλογικής προπαγάνδας τους.

Οπως εύστοχα επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», το «ολιστικό» πρόγραμμα κάνει μόλις δύο αναφορές στις ιδιωτικοποιήσεις που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει, μήπως και προσελκύσει ακριβοθώρητες ξένες επενδύσεις και ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του στη Βουλή βάσισε τη «δίκαιη ανάπτυξη», που υποτίθεται ότι επιδιώκει, στα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ. Μίλησε και για δημόσιες επενδύσεις, αλλά όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της θητείας του τον σχετικό προϋπολογισμό «τον έφαγε η μαρμάγκα». Ούτε κουβέντα πάντως για την ανάγκη και τις δεσμεύσεις περί ιδιωτικοποιήσεων, που προκαλούν ρίγη στους πελάτες του δημόσιου τομέα.

Κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά τα πράγματα σφίγγουν πλέον μετά τις υπομνήσεις του «επικαιροποιημένου μνημονίου» που ανάρτησε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα η Κομισιόν για να το δουν και να το θαυμάσουν άπαντες. Τώρα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκέπτεται πιο σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στο 2018. Ειδικά αν δεν προκύψει συμφωνία για το «Μακεδονικό» για να προκαλέσει σύγχυση στους αντιπάλους της, αν και η δική της πλευρά θα πληγεί επίσης, με δεδομένη τη στάση των Αν.Ελ. Εχοντας και τον πονοκέφαλο της Τουρκίας του Ερντογάν, που δείχνει σφόδρα δυσαρεστημένος από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Προς το παρόν πάντως, εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι δικαιώνονται όσοι ποτέ δεν πίστεψαν ότι η κυβέρνηση Συρανέλ έμαθε το μάθημά της από το βαρουφάκειο εξάμηνο και αποφάσισε ειλικρινά να προσαρμοστεί στο μνημόνιο που υπέγραψε με τους δανειστές. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το καταστροφικό εξάμηνο του 2015 ήταν δημιούργημα Τσίπρα – Βαρουφάκη και όχι μόνο του δεύτερου. Αλλωστε, υπάρχει πλήθος ενδείξεων και αποδείξεων ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν σταμάτησαν ποτέ τις απόπειρες κοροϊδίας της τρόικας και των εταίρων. Αυτό είχαν πάντα στο μυαλό τους και συνεχίζουν να έχουν. Νομίζοντας ότι οι άλλοι θα κλείνουν συνεχώς τα μάτια. Φυσικά, το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη γι’ αυτούς και το δοξαστικό αφήγημά τους…

Είτε ο Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε εκλογές μέσα στο 2018, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι: πρώτον, θα κάνει κυριολεκτικά όργια με τα λεφτά του τεράστιου πλεονάσματος για να υπηρετήσει την πελατειακή πολιτική του, δεύτερον, θα κλιμακώσει τη διχαστική ρητορική του, τρίτον, θα ναρκοθετήσει όσο μπορεί το πεδίο περιμένοντας τις μεθεπόμενες εκλογές. Για τις επόμενες οι ελπίδες του είναι μικρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή