Το Κονκλάβιο (30/05/18)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστικός δείπνος Κυριάκου με Ιερώνυμο

Την τελευταία φορά, στην εκπνοή του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε επισκεφθεί στην Αρχιεπισκοπή για καφέ. Τότε είχαν συζητήσει για περισσότερο από μία ώρα. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου και της Μαρέβας στο Μοναστήρι του Αρχιεπισκόπου (Αγίων Θεοδώρων) στη Ζάλτσα Βοιωτίας που είχε διαμορφώσει το πρώτο κλίμα οικειότητας (και πιο πρόσφατα η επίσκεψη της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. στη Γιορτή της Μητέρας, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει το κέντρο στήριξης οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Θεολογικό Οικοτροφείο).

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ήταν η σειρά του Ιερώνυμου να περάσει το κατώφλι της οικίας Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό ως ο υψηλός προσκεκλημένος. Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του (και συναπόφοιτο του Κυριάκου στο Κολλέγιο Αθηνών) Χάρη Κονιδάρη. Προσκεκλημένος στο δείπνο και ο εκδότης του ομογενειακού «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης. Το δείπνο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ., είχε κλείσει αρκετές εβδομάδες πριν.

Μάλιστα, αυτού θα προηγείτο η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, επίσκεψη που «έφαγε» η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή της περασμένης Τετάρτης.

Αρχιεπίσκοπος για επίτιμο

Το κλίμα στο τραπέζι –παρούσα φυσικά και η Μαρέβα Μητσοτάκη– ήταν θερμό, καθώς έχει δημιουργηθεί οικειότητα και εμπιστοσύνη ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στον Αρχιεπίσκοπο. Δεδομένου ότι το δείπνο έλαβε χώρα λίγο πριν από το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν μου κάνει εντύπωση που ο Ιερώνυμος έκανε σχετική αναφορά. Είπε ότι ο επίτιμος άφησε ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο της χώρας και τον χαρακτήρισε άνθρωπο «μπροστά από την εποχή του». Ο δε Κυριάκος σημείωσε ότι ο πατέρας του διαχρονικά και ως πολιτικός και ως δημόσιο πρόσωπο σεβόταν και τιμούσε πολύ την Εκκλησία και τον κλήρο.

Κοινωνική ατζέντα στο μενού

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συζήτηση στράφηκε γύρω από εκκλησιαστικά και όχι από πολιτικά θέματα. Βασικό θέμα στο μενού –εκτός από το ψάρι– ήταν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και ιδιαίτερα της Αρχιεπισκοπής. Ο Ιερώνυμος μίλησε για τους 55.000 ανθρώπους στους οποίους δίνονται κάθε μέρα συσσίτια, για τα δέματα αγάπης, αλλά και για τα ιδρύματα της Εκκλησίας που απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες. Ο οικοδεσπότης αναγνώρισε τη σημασία του έργου της Εκκλησίας ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και τόνισε ότι για τον ίδιο και για τη Ν.Δ. η Εκκλησία είναι ένας θεσμός που αγκαλιάζει όλους τους Eλληνες. Υπογράμμισε, δε, με έμφαση ότι τη θεωρεί βασικό συνεργό και σύμμαχο στην επόμενη μέρα. Είπε, δηλαδή, ότι ως πρωθυπουργός υπολογίζει στην Εκκλησία για τη στήριξη και την ενίσχυση των αδυνάμων που αποτελούν «κομβική», όπως την έθεσε, προτεραιότητά του. Για να το καταστήσει πιο σαφές –ονόματα δεν λέμε– σημείωσε ότι δεν βλέπει την Εκκλησία ούτε ανταγωνιστικά ούτε χρησιμοθηρικά…

Αξιοποίηση και τσικουδιά

Στο μενού φυσικά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ζήτημα που ο Ιερώνυμος θεωρεί κομβικό προκειμένου η Εκκλησία να μπορεί να στηρίξει από τα έσοδα που προκύπτουν τα ιδρύματά της. Θύμισε, δε, στον συνομιλητή του ότι η κοινή εταιρεία Δημοσίου και Αρχιεπισκοπής που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό το 2013, «πάγωσε», με αποτελέσματα αρνητικά για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να προσφέρει έργο. Ο Κυριάκος συμφώνησε, λέγοντας ότι η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή, καθώς τα οφέλη από τα έσοδα θα είναι μεγάλα τόσο για την κοινωνία όσο και για την πολιτεία. Συζήτηση έγινε και για την εκπαίδευση των κληρικών, με τον Ιερώνυμο να λέει ότι είναι «παραλογισμός» το κράτος να εκπαιδεύει τους υποψήφιους κληρικούς. Οπως το έθεσε, «είναι σαν να λέμε εμείς στο κράτος ότι πρέπει να εκπαιδεύουμε τους Ευέλπιδες»… Δεν περιγράφω άλλο, καθώς το δείπνο κράτησε 2,5 ώρες. Εχει, πάντως, τη σημασία του ότι έκλεισε με τσικουδιά.

Φαν της Μπαέζ

Οσο κι αν κάποιοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν, η πολιτική είναι ανθρώπινο επάγγελμα. Ασκείται από ανθρώπους και αφορά ανθρώπους. Και ως άνθρωποι έχουν και οι πολιτικοί τις ευαισθησίες και τις μουσικές τους προτιμήσεις, οι οποίες δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκη με τις πολιτικές. Τα αναφέρω όλ’ αυτά επειδή μαθαίνω ότι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο για να δει ένα από τα παιδιά του, πήγε στη συναυλία της Τζόαν Μπαέζ, την οποία μου λένε ότι θαυμάζει από τα νεανικά του χρόνια. Η Μπαέζ είναι Μπαέζ. Για να μην αναφέρω ότι οι περισσότεροι νέοι υπήρξαν (ως νέοι) συμπαθούντες των αριστερών πεποιθήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή