«Καβαλερία» διαλύει σχεδιασμούς Τσίπρα

«Καβαλερία» διαλύει σχεδιασμούς Τσίπρα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ήδη τελειώσει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ότι δηλαδή βρισκόμαστε στον κόσμο μετά την 20ή Αυγούστου. Εξάλλου, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζω, από πρακτική άποψη, οι λόγοι που μας κρατούν «εντός μνημονίου» συνδέονται με τις καθυστερήσεις, ολιγωρίες και εμμονές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ολα, σχεδόν, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι ανοικτά ζητήματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα επειδή η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει όπως είχε συμφωνήσει ή δεν είχε την ικανότητα να τα διαχειριστεί με επιτυχία και, κυρίως, στην ώρα τους.

Τι θα έπρεπε να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση αν δεν υπήρχε μνημόνιο; Πώς θα αντιμετώπιζε τους κινδύνους που σκορπά η ιταλική κρίση; Πώς θα συνυπολόγιζε την απροσδόκητη πολιτική αστάθεια στη Μαδρίτη; Πώς θα τοποθετείτο και πώς θα εκμεταλλευόταν τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς επί των προτάσεων Μακρόν;

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα εδώ και μερικές εβδομάδες. «Μην υπολογίζεις σε καμία παραχώρηση ή κάποια εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες ενόσω στην Ιταλία θα τρέχει ο κίνδυνος που προκαλείται από την άνοδο των αντιευρωπαίων λαϊκιστών», είναι τα λόγια των μηνυμάτων που έφτασαν στο Μαξίμου και τα οποία «μετέφρασε» ο κ. Τσίπρας στα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου σε μια σύσκεψη που κρατήθηκε, με επιτυχία, απολύτως μυστική.

Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην Ευρώπη που δεν πρέπει καθόλου να δυσκολεύεται στην κατανόηση των κινδύνων που συνοδεύουν την άνοδο των λαϊκιστών, αυτός είναι πράγματι ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ακόμη και τα πιο αυτονόητα να αντλήσει από τη δική του εμπειρία, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι αυτό που εννοούσε, όταν απειλούσε να «βαρά το νταούλι» για να χορεύουν οι αγορές, δεν κράτησε περισσότερο από μερικές εβδομάδες, και πάλι επειδή η Ελλάδα πήρε τεράστιο κόστος για να το δοκιμάσει.

Η ιταλική κρίση θα αποσταθεροποιήσει το ευρώ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η ανάκαμψη των οικονομιών του ευρώ, που επέτρεψε την ανόρθωση των δημοσιονομικών στοιχείων στα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης, δεν διαθέτει επαρκή σταθερότητα,ώστε να αντέξει την απόσυρση, έστω σταδιακή, της ρευστότητας Ντράγκι. Ο αδύναμος κρίκος πληρώνει πάντοτε χειρότερα τις κρίσεις. Αν δεν φορούσαμε την πανοπλία του μνημονίου, θα το είχαμε ήδη καταλάβει με τον χειρότερο τρόπο. Η χρονική επέκταση της ιταλικής κρίσης, ακριβώς στην περίοδο που θα δοκιμάσουμε την τύχη μας στις διεθνείς αγορές, το προσεχές φθινόπωρο, συνηγορεί στην επανεξέταση όσων υπόσχεται η πλειοψηφία. Μπέρδεμα, αντάξιο μιας «Καβαλερία Ρουστικάνα»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή