Το… άπιαστο όριο των 50 χιλιομέτρων

Το… άπιαστο όριο των 50 χιλιομέτρων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως το πλέον καταπατημένο εμπόδιο που θέτει ο νόμος στην αντικοινωνική συμπεριφορά –και δεν εξαιρώ κανέναν από εμάς– είναι η πλήρης παραβίαση των ορίων ταχύτητας. Στα θέματα αυτά συγκεντρώνεται η μικρή καθημερινή ανομία. Λέει ο νόμος (άρθρο 20 του ΚΟΚ): «Ορια ταχύτητας 1. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση». Το όριο των 50 ισχύει για όλους, αφού όλα τα οχήματα το «φτάνουν». Ο νομικός αυτός κανόνας είναι ο πλέον καταπατημένος από όλους τους νόμους, και ακολουθούν, αν και δεν υπάρχουν απτά στοιχεία, οι διατάξεις για τον θόρυβο. Υποκριτικά, οι υπουργοί Συγκοινωνιών, κάθε τόσο, προκαλούν συζητήσεις για το ανώτατο όριο. Προσφάτως ο κ. Σπίρτζης ήθελε να το πάει στα 150 χλμ. για τους αυτοκινητοδρόμους και μάλλον είχε δίκιο. Το ίδιο συστηματικά, η αστυνομία προσφέρει στατιστικές κλήσεων που έχει μοιράσει, προσπαθώντας να μας πείσει πως κάνει «ό,τι μπορεί», αν και κανείς δεν της ζήτησε να κάνει αυτό, ενώ υποχρέωσή της είναι να τηρεί τον νόμο, αμετάκλητα και πλήρως, χωρίς τη μεζούρα της σχετικότητας. Κλήσεις, πάντως, για υπερβολική ταχύτητα πάνω από το όριο «50», η τροχαία δεν δίνει. Και καλά τα τετράτροχα, αλλά τα δίτροχα; Τα μυριάδες αυτά οχήματα οδηγούνται, κατά μέγιστο κανόνα, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία αγωγή οδήγησης και ειδικώς περιφρονούν τους κανόνες ευγενείας που κάποτε συνόδευαν και, ευτυχώς, συνοδεύουν ακόμη, τους καθαρόαιμους μοτοσικλετιστές.

Ζούμε στην εποχή των σούπερ σκούτερ, που οδηγούνται συνήθως από καλοταϊσμένους ώριμους κυρίους, βεβαίως χωρίς κράνος, οι οποίοι τα δίνουν όλα από φανάρι σε φανάρι, επιδεικνύοντας τη σύγχυση που συντηρείται ευρέως μεταξύ της πεταλούδας του γκαζιού και των σεξουαλικών αναζητήσεων ενός εκάστου.

Οι συγκεκριμένοι αναβάτες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να γκαζώνουν όπως γουστάρουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να… εκσφενδονίζονται στα 100 χλμ./ώρα και όλοι οι οδηγοί που «σέρνονται» κολλημένοι στην κίνηση ή στο άγχος της ασφάλτινης ζούγκλας να είναι υποχρεωμένοι να τους περιμένουν, να τους προσέχουν, να κάνουν στην άκρη, να τρέμουν τελικώς μήπως χτυπήσουν κάναν άνθρωπο. Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί η ανομία βασιλεύει, ξεκινήστε από την πλήρη ήττα που έχει υποστεί το μοναδικό και απολύτως λογικό όριο σεβασμού της κυκλοφορίας όλων μας μέσα στις πόλεις. Ας γίνουμε πραγματικώς διαδραστικοί και αλληλέγγυοι οδηγοί. Επιπλέον, με «50» εύκολα φρενάρουμε στο κόκκινο, σίγουρα θα αποφύγουμε τον άσχετο και τελικά θα φθάσουμε πιο ήρεμοι στον προορισμό μας. Η εφαρμογή του νόμου κάνει καλό στην υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή