Χωρίς σεβασμό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξαν στιγμές αμήχανης σιωπής στις συνεντεύξεις. Από εκείνες που ξέρεις πως ό,τι και να πεις δεν πρόκειται να απαλύνει τον πόνο. Το ρεπορτάζ για τους συγγενείς των αυτοχείρων («Το βαρύ φορτίο όσων μένουν πίσω», «Καθημερινή» 26/5/2018), δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάθε λέξη απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Οσοι είχαν δεχθεί να μιλήσουν επώνυμα, ανώνυμα, ή με ψευδώνυμο, δεν έπρεπε να στιγματιστούν. Οι πολύπλοκες ιστορίες τους, από τη διαχείριση της απώλειας μέχρι την πολιτική εκμετάλλευση του πένθους, έπρεπε να αποδοθούν στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ηταν σκληρές και συγκινητικές από μόνες τους – δεν έπρεπε να γίνουν μελό.

Ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών ψυχικής υγείας, στο κείμενο δεν υπήρξε αναφορά στα μέσα που χρησιμοποίησαν οι αυτόχειρες ή στον τόπο όπου αυτοκτόνησαν. Αλλωστε, σε ειδικό εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο εξέδωσε στην Ελλάδα το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «Κλίμακα», οι οδηγίες προς τους δημοσιογράφους είναι ξεκάθαρες: 1) Αποφύγετε τη λεπτομερή περιγραφή του θανατηφόρου μέσου και του τόπου μιας απόπειρας ή αυτοκτονίας. 2) Αποφύγετε τη χρήση λεξιλογίου που προκαλεί εντυπωσιασμό, εκλογικεύει την αυτοκτονία, ή την προβάλλει ως λύση διαφόρων προβλημάτων. 3) Χρησιμοποιήστε φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό με ιδιαίτερη προσοχή. Οι συστάσεις δεν είναι τυχαίες. Εχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος μιμητισμού από πιο ευάλωτα άτομα.

Κι όμως, μόλις τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της «Κ», σε ιστοσελίδα άλλου ελληνικού ΜΜΕ δέσποζαν δύο ειδήσεις που καταστρατηγούσαν όλα τα παραπάνω. Στους τίτλους ξεχώριζαν οι λέξεις «σοκ» και «τραγωδία» και στα κείμενα αναφερόταν με ακρίβεια το πώς και το πού.

Αυτή η ανεύθυνη προσέγγιση, όμως, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες. Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της «Κ», κάποιοι συγγενείς αυτοχείρων είχαν να αντιμετωπίσουν τη διαρκή πίεση τηλεοπτικών εκπομπών. Τους περίμεναν έξω από την ασφάλεια όταν πήγαν να παραλάβουν τα αντικείμενα του αυτόχειρα, χτυπούσαν τα κουδούνια των γειτόνων τους για να εξασφαλίσουν μια δήλωση, τους ενοχλούσαν επί μέρες στο τηλέφωνο. Σε άλλη περίπτωση, δημοσίευσαν μέχρι και φωτογραφίες του αυτόχειρα με την οικογένεια να προσπαθεί μάταια να τις διαγράψει από το Ιντερνετ. Δυστυχώς, αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους επιδιώκουν μόνο τον εντυπωσιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή