ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρρυθμίες της Δεξιάς

Σ​​υνήλθαν σε βαθεία σύσκεψη, επί τριήμερο στο Μόναχο, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να επεξεργασθούν από κοινού στρατηγική ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Ο βασικός αντίπαλός τους, πλέον, δεν είναι οι Σοσιαλδημοκράτες ή Σοσιαλιστές, που στην κυριολεξία κατακρημνίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά η αντισυστημική Δεξιά ή «λαϊκιστές», προς τους οποίους παρατηρείται μία διαρκής διαρροή των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς.

Σε αντίθεση, όμως, με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές, που εμφορούνται από αντιλήψεις ιδεολογικές, βαθύτατα ταξικές και διεθνιστικές, τα συντηρητικά κόμματα στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι άμεσα συνδεδεμένα με το εθνικό κράτος, που όμως υπονομεύεται διαρκώς από τις «κοινές πολιτικές» στους τομείς κυρίως της οικονομίας και του μεταναστευτικού, όπως διαμορφώθηκαν από το Βερολίνο. Εξ ου και η εμφάνιση της αντισυστημικής ή νέας Δεξιάς.

Η μόνη χώρα όπου συνυπάρχουν αρμονικώς οι δύο τάσεις της Δεξιάς στο πλαίσιο κυβερνητικού συνασπισμού είναι η Αυστρία του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτζ – του ηλικιακώς νεότερου πρωθυπουργού της Ευρώπης. Αλλά ο κ. Κουρτς, που παρεμπιπτόντως δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, δεν οικοδόμησε πολιτική εν κενώ. Διότι ήδη το 2000 ο συντηρητικός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ δεν δίστασε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Γεργκ Χάιντερ, τον ηγέτη της Ακρας Δεξιάς, παρά τις διαμαρτυρίες και το ανάθεμα των Ευρωπαίων εταίρων της Αυστρίας. Η αντισυστημική Δεξιά κυριαρχεί στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και συνεπώς το ΕΛΚ κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζεται από ενότητα.

Κατά συνθήκην οι ευρωεκλογές, αυτές καθ’ αυτές, έχουν μάλλον συμβολική διάσταση, διότι η ψήφος είναι χαλαρότερη. Οχι όμως στη σημερινή Γερμανία, διότι μία περαιτέρω πτώση των Σοσιαλδημοκρατών και το ενδεχόμενο αναδείξεως του αντισυστημικού κόμματος AfD στη δεύτερη θέση κλονίζουν ίσως ανεπανόρθωτα τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την επικίνδυνη αυτή ροπή, που υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει πολιτικά τη Γερμανία, προσπαθούν να αποτρέψουν οι Βαυαροί Χριστιανοσοσιαλιστές, με τεχνάσματα. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ προχώρησε στην ανάρτηση του σταυρού στα δημόσια κτίρια, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια και της Καθολικής Εκκλησίας. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ υψώνει τους τόνους εναντίον της Αριστεράς. Πρόκειται μάλλον για τακτικισμούς, με στόχο την ανάσχεση διαρροών και όχι περί ουσίας.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος εξωγενής παράγων αποσταθεροποιητικός της συστημικής Κεντροδεξιάς, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που πέραν των άλλων φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει στην Ευρώπη τις αντιλήψεις της αντισυστημικής Δεξιάς.

Ο πρέσβης που η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτησε στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, δήλωσε ότι στόχος του είναι η «ενίσχυση των Ευρωπαίων αντισυστημικών συντηρητικών». Εντονες υπήρξαν –και προσφάτως– οι αντιδράσεις στη Γερμανία για αντιδιπλωματική συμπεριφορά του κ. Γκρένελ, που παραμένει στη θέση του και παρεμπιπτόντως έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς. Κάπου τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά με τη συστημική Κεντροδεξιά, σε όλη την Ευρώπη.