Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ανατραπεί

Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ανατραπεί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν Ιούνιο του 2011, όταν χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν στην αθηναϊκή πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν πόσο «αγανακτισμένοι» ένιωθαν, στόχο τους είχαν να εμποδίσουν την ψήφιση εκείνου του «Μεσοπρόθεσμου». Σχετικό ρεπορτάζ στην «Κ» της 31ης Μαΐου 2011, ο Κων. Ζούλας σημείωνε: «Την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρισιμότατες αποφάσεις για την ίδια την επιβίωση της χώρας, υπουργοί και βουλευτές, ωσάν να έχουν διαμορφώσει κίνημα «αγανακτισμένων του ΠΑΣΟΚ», εξακολουθούν να αλληλοσπαράσσονται δίνοντας την εντύπωση ότι λειτουργούν με γνώμονα το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Δεν έφτανε αυτό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μαζί με πολλούς υπουργούς «έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον κ. Θ. Πάγκαλο για τις απαξιωτικές του δηλώσεις έναντι των αγανακτισμένων εκδηλώσεων στο Σύνταγμα. Του έδειξαν του κ. Πεταλωτή τι ακριβώς εννοούσαν όταν του απαγόρευσαν να μιλήσει στους οπαδούς του». Μία επταετία αργότερα τα ίδια στελέχη, που συντόνιζαν τους «αγανακτισμένους», καλούνται να υπερψηφίσουν και να υπερασπιστούν στις παρέες και τα καφενεία «το δικό τους» Μεσοπρόθεσμο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά στην Ελλάδα ακόμη κι αυτό συμβαίνει ανάποδα από την πρόβλεψη του Καρόλου Μαρξ: οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας του ’11 ήσαν έτοιμοι για τη φάρσα της δήθεν «απαλλαγής», που κατέληξε στην τραγωδία που ζούνε οι ίδιοι – κι εμείς μαζί τους! Υπάρχει όμως μιαν άλλη, πιο σπουδαία, διαφορά μεταξύ των δύο μεσοπροθέσμων. Εκείνο του ’11 δεν εφαρμόστηκε και ίσως καλώς γιατί, αν και ήταν πιο «απαλό», κακίστως στηριζόταν στους πάμπολλους φόρους. Του ’18 είναι πιο σκληρό και δεν πρέπει να εφαρμοστεί επειδή έχει ακόμη περισσότερους φόρους.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ανατρέψουν και πάλι όλες τις προβλέψεις. Με την ομοιότητα ότι η ανατροπή θα γίνει και πάλι, «από την ανάποδη». Τότε, η μεγάλη πλειονότητα δεν κατανόησε τη χρησιμότητα προγραμματισμού μακράς πνοής για να τεθεί με ασφάλεια η κρίση υπό έλεγχο. Κινήθηκε εχθρικά και μετωπικά εναντίον της διαρθρωτικής αλλαγής, αυξάνοντας κατακόρυφα τον ήδη μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο της χώρας, εξέλιξη που κατατρόπωσε οριστικά τις ελπίδες διευθέτησης του χρέους, τη χρηματοδότηση της οποίας είχαν αναλάβει οι Ευρωπαίοι. Τώρα, ζητείται από τους πολίτες να πληρώνουν για πάντα υπέρογκους φόρους. Ζητούμενο και τώρα είναι η επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει άρδην το Μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν οι Συριζανέλ. Είμαι σίγουρος ότι, αυτή τη φορά, οι πραγματικά πολύ αγανακτισμένοι πολίτες δεν θα επαναλάβουν τα λάθη ούτε του ’11 ούτε του ’15.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή