ΑΠΟΨΕΙΣ

Μακελειό στα μανταλάκια

Η είδηση χάθηκε μέσα στον θόρυβο από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης μέσα στις προθεσμίες της αυτόφωρης διαδικασίας, για το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό». Για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως της «προσβολής Προέδρου της Δημοκρατίας», «παρακίνηση σε τέλεση κακουργημάτων» κ.ά.

Στις 13/6, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, με αφορμή το Σκοπιανό, παρουσιάζονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να εκτελούνται από στρατιωτικό απόσπασμα. Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου είναι: «Στα 8 μέτρα σαν τον Μπελογιάννη» και στον υπότιτλο γράφει: «Τα ανδρείκελα του δοσιλογισμού παρέδωσαν τη Μακεδονία μας στους Αλβανο-σλάβους με την ψευδεπίγραφη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Παυλόπουλος – Τσίπρας – Κοτζιάς: εκτελεστικό απόσπασμα με μια σφαίρα στο κεφάλι για χαριστική βολή». Μάλιστα, κάτω από τη φωτογραφία του ΠτΔ υπάρχει η εξής «υπενθύμιση»: «Σε καιρό πολέμου οι προδότες εκτελούνται κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Μακελειό» τυπώνει αθλιότητες στο πρωτοσέλιδο και ξερνάει βία. Εξυβρίζει, κατασυκοφαντεί, δυσφημεί, προτρέπει συστηματικά τους πολίτες σε βιαιοπραγίες. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες στοχοποιούνται, κανιβαλίζονται, κρεμιούνται στα μανταλάκια στα περίπτερα της χώρας.

Τα εξωφρενικά και ανυπόστατα ψεύδη, τα ομοφοβικά, ρατσιστικά και φασιστικά παραληρήματα, τα απίθανα σενάρια και η συνωμοσιολογία, τα αίσχη και οι προσβολές, το τοξικό δηλητήριο που ξεχύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι εκτός ορίων, ανεξέλεγκτο, εδώ και καιρό.

Θυμάμαι το πρωτοσέλιδο μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. «Ετσι ανατίναξαν τον ευρωμασόνο», έγραφε με μεγάλα γράμματα στον τίτλο. Ή το άλλο, με τους μετανάστες στη φωτογραφία και στη λεζάντα η προτροπή «Πετάξτε τους στη θάλασσα γιατί θα μας φάνε ζωντανούς».

Η ευθεία υποκίνηση βίας και μίσους από το «Μακελειό» είναι γνωστή και παλιά υπόθεση. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην περίπτωσή του. Το «Μακελειό» έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα γραφικό έντυπο που ίσως και να μας κάνει να σπάμε πλάκα μερικές φορές και θα είναι λάθος αν συνεχίσουμε να το βλέπουμε ως τέτοιο. Πουλάει καθημερινά χιλιάδες φύλλα, διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, συζητιέται, αναπαράγεται, κάνει θόρυβο. Η ακραία ρητορική και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η χολή και το μίσος που διασπείρει, δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητα. Οπότε καλοδεχούμενη η παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, κι ας άργησε.