Το Κονκλάβιο (15/06/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχόδραμα στη Χαρ. Τρικούπη

Στα θεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας, το θέατρο –ειδικά το δράμα– και οι ομαδικές συζητήσεις ήταν βασικά στοιχεία της ψυχοθεραπείας. Ομολογουμένως, το δράμα ενσαρκώνει την ανάγκη του ανθρώπου να ταυτιστεί με φανταστικούς ήρωες. Oπως, ας πούμε, ο Αλέξης Τσίπρας, ή η «ηρωική» συνθήκη ενός δημοψηφίσματος (για την ονομασία των Σκοπίων). Το αναφέρω με αφορμή το ψυχόδραμα του πολύωρου Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, που έληξε ξημερώματα Πέμπτης χωρίς κοινή συνισταμένη ή ανακοινωθέν. Κρίσιμη λεπτομέρεια το σκηνικό με τις μολότοφ στη Χαρ. Τρικούπη που θύμιζε κάτι από «Blade Runner»…

Θέατρο του αυθορμήτου

Το πραγματικό ψυχόδραμα, βέβαια, εξελίχθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού χθες το πρωί. Για την ακρίβεια, ήταν μάλλον κάτι σαν θέατρο του αυθορμήτου. Θυμίζω ότι το είδος άκμασε το ’20 με αυτοσχέδιες παραστάσεις, στις οποίες ερασιτέχνες ηθοποιοί έπαιζαν χωρίς σενάριο και οι θεατές μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να παρέμβουν. Στο Ποτάμι ο καθένας έλεγε τα δικά του. Ο Σπύρος Δανέλλης, ας πούμε, επανέλαβε ότι «εγώ θέλω να ψηφίσω τη συμφωνία», ενώ ο Γιώργος Αμυράς επανέλαβε ακριβώς το αντίθετο. Διιστάμενες απόψεις επικράτησαν και για την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. Εντέλει, πληροφορούμαι ότι ο Σταύρος θα την ψηφίσει, παρότι στη Βουλή τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Θέλω να δω τι θα γίνει αν δεν την ψηφίσει ο Δανέλλης.

Ειδικές σχέσεις 

Δεν αποτελεί μυστικό η ειδική σχέση κάποιων κυβερνητικών –όπως ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος– με το Φανάρι. Μάλλον, με το βασικό πρόσωπο από την πλευρά του Πατριαρχείου που θεωρείται υπεύθυνο για το ψυχρό επίπεδο των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο, τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο. Θυμίζω ότι υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Ιερωνύμου – τον είχε εγκαταστήσει ειδικό σύμβουλο επί της αρχιγραμματείας όταν είχε αναλάβει καθήκοντα Αρχιεπισκόπου. Του έδειξε, όμως, την πόρτα όταν απαίτησε αρμοδιότητες Αρχιεπισκόπου (όπως, για παράδειγμα, τον χειρισμό των σχέσεων της Εκκλησίας με την κυβέρνηση) και κάπως έτσι ο Αμφιλόχιος απευθύνθηκε στο Πατριαρχείο.

Δίαυλος με Τζανακόπουλο 

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές τις μέρες, με αφορμή το οικολογικό συνέδριο του Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Αμφιλόχιος επεδίωξε να ενισχύσει τη διείσδυσή του στην κυβέρνηση: άνοιξε δίαυλο με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι τη σχετική συνάντηση οργάνωσε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία είναι πνευματικό παιδί του Αμφιλοχίου. Κρίνοντας από το ιστορικό του μητροπολίτη, δεν μου κάνει εντύπωση που το βασικό θέμα συζήτησης ήταν πώς μπορεί η κυβέρνηση να παίξει θετικό ρόλο για τα συμφέροντα του Πατριαρχείου στην κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Πρόεδρος στα μέτρα του 

Εντύπωση δεν μου κάνει και εξαιτίας της ψυχρότητας που επικράτησε λόγω της συμμετοχής της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, την ώρα που το Πατριαρχείο έβαλε πλάτη στο ζήτημα. Βέβαια, άλλη ήταν η «καυτή» συζήτηση: ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ, ώστε να λειτουργήσει θετικά στην υπόθεση μεταξύ Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής που εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ. Ο Αμφιλόχιος, που λειτουργεί χωρίς να έχει γνώση ο Πατριάρχης και που με τη στάση του έχει προκαλέσει δυσφορία σε γέροντες ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, θέλει πρόεδρο στα μέτρα του. 

Αιωνία η μνήμη

«Επί των ημερών σας η μεταρρύθμιση σήμαινε κάτι άγριο για τον μέσο Eλληνα», είπε στη Βουλή ο Αλ.Τσίπρας. Ενώ ο πρωθυπουργός συνέχισε για να κάνει την αντίστιξη με το σήμερα λέγοντας «σήμερα ο μέσος Eλληνας», μου λένε ότι από τα έδρανα της Ν.Δ. πετάχτηκε πολιτευτής και είπε κάτι σε στυλ «σήμερα ο μέσος Eλληνας δεν υπάρχει». Αιωνία η μνήμη της μεσαίας τάξης.

Φύλαγε τα ρούχα σου

Τον Αδ. Γεωργιάδη να τα λέει με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνέλαβε κατάσκοπός μου χθες στο Περιστύλιο της Βουλής. Πληροφορούμαι, δε, ότι ο Αδωνις έδειχνε στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. δημοσίευμα ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο τσακώθηκαν. Δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να είχαν τσακωθεί, αφού δεν έχουν συναντηθεί… Κατά τα λοιπά, ως έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο Μεϊμαράκης σχολίαζε στο περιστύλιο ότι ο Τσίπρας απέφυγε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. σε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί ήθελε να φυλάξει τα ρούχα του και να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή