Επιστροφή χωρίς «σπίθα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν από το τέλος της τρίτης εκ των δανειακών συμβάσεων που έσωσαν τα οικονομικά του κράτους και κατέστρεψαν όσους είχαν μια δουλειά ή/και κάποια περιουσία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν στον ορίζοντα ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΑΝΕΛ, ούτε ΛΑΕ, ούτε Παλαιοπασόκοι, ούτε Δραχμιστές, ούτε «Σεισάχθειες», ούτε προεδρίνες του «Επονείδιστου Χρέους». Ακόμη και ο Σώρρας συνελήφθη.

Ολοι αυτοί πήραν το μάθημά τους. Και τώρα σωπαίνουν, κατά κανόνα, ή εκλιπαρούν μηρυκάζοντας μισόλογα από όσα είπαν για να εξαπατήσουν, εντελώς συνειδητά, τους πολίτες.

Σε λίγες ημέρες, η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup θα μάθει τις οριστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων. Η κ. Μέρκελ είναι η μόνη που δεν έχει αλλάξει, αλλά και η σκιά των Σόιμπλε και Τρισέ είναι βαριά για τους κ. Μακρόν και Γιούνκερ. Αυτοί έλαβαν και αυτοί λαμβάνουν όλες, σχεδόν, τις μεγάλες αποφάσεις. Από τότε που η Ελλάδα, τον Απρίλιο 2010, ζήτησε βοήθεια για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους και των πολιτών και μετά πάλι τον Αύγουστο 2015.

Τότε που ο κ. Τσίπρας έριξε στα πόδια του ευρωπαϊκού κατεστημένου όση «υπερηφάνεια» είχε απομείνει στον λαό μας που, όταν του ζητήθηκε, δούλεψε ακόμη πιο σκληρά, πλήρωσε μεγαλύτερους φόρους, έβαλε χέρι στις οικονομίες των γηρατειών, βούλιαξε στα ανυπόφορα χρέη, έγινε νοικάρης στο πατρικό του σπίτι, είδε τα σπουδαγμένα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό και, το χειρότερο, παραμένει σήμερα χωρίς σπουδαίες ελπίδες για την επόμενη μέρα. Εχουμε, άραγε, προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, όταν το Δημόσιο θα πρέπει πλέον να πείθει τις αγορές για όσα πράττει και για τα αποτελέσματα των πολιτικών του; Και όχι τους γραφειοκράτες και τεχνοκράτες της τρόικας και των θεσμών;

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας, όπως είπε απαντώντας στη γερμανική Die Welt «πρέπει να αποφασίζουμε όταν έχουμε μπροστά μας (τα αποτελέσματα των επιλογών μας)». Αντιφατικό; Προφανώς, αλλά έτσι δικαιολόγησε την «πολύ δύσκολη κατάσταση» την εποχή του δημοψηφίσματος.

Τι σημαίνει αυτό για τους αμέσως επόμενους μήνες; Ο,τι και να πάρουμε από το Eurogroup της Πέμπτης και τη Σύνοδο Κορυφής, λίγες μέρες αργότερα, που θα επιβεβαιώσει την «προίκα» της Ελλάδας προς τις αγορές, θα είναι πολύ καλό.

Καλό, αλλά όχι αρκετό! Αν υπάρχει κάτι καλό που συμβαίνει ακόμη και όταν η ενδιαφερόμενη χώρα δεν κάνει άριστα τα πάντα είναι ένας κάποιος «ενθουσιασμός», μια αίσθηση «ευκαιρίας» που δημιουργείται επειδή οι αξίες έχουν βυθιστεί, επειδή ο κόσμος είναι έτοιμος να αναλάβει ρίσκα και διψά για κέρδη. Καμία σπίθα δεν υπάρχει στην αγορά. Τις σβήνει όλες η αχόρταγη κυβερνητική φοροαναρρόφηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή