ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (24/06/18)

Γαλλική δυστοκία

Το «γαλλικό κλειδί» για το χρέος ας το ξεχάσουμε καλύτερα… Σας μεταφέρω σε άλλο κλειδί που κρατούν οι Γάλλοι και είναι αυτό της ενταξιακής της ΠΓΔΜ στον απόηχο των Πρεσπών, προκειμένου να δοθεί ένα… χτύπημα στην πλάτη του Ζόραν Ζάεφ (που έκανε το περίφημο «χοπ») και να μπορεί να πει στη χώρα του ότι κέρδισε απ’ όλο αυτό. Θυμίζω ότι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί προβάλλουν ενστάσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. Η γαλλική δυστοκία, βέβαια, συνδέεται περισσότερο με την ενταξιακή της Αλβανίας και λιγότερο με αυτή των Σκοπίων, όπως κατέστη σαφές και στη σύνοδο της Σόφιας. Δεν κόβω, όμως, το κεφάλι μου ότι το Παρίσι θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή. Το λέω επειδή κάτι φάνηκε να αλλάζει στο γεύμα που παρέθεσε τη περασμένη Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων στον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ…

«Πάμε όλοι μαζί»

Μεταξύ άλλων, στο γεύμα στο Μπερλεμόντ ήταν ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Αμφότεροι «ζύμωναν» τον Γάλλο για το πόσο σημαντική είναι η συμφωνία των Πρεσπών και πόσο αλλάζει το κλίμα στα Βαλκάνια. Συνεπικουρούμενοι από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξηγούσαν πόσο σημαντικό είναι που… ξεμπέρδεψαν με αυτή την υπόθεση. Το κλίμα ήταν «πάμε όλοι μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας στα Βαλκάνια».

«Κινεζικό κλειδί»

Εκεί ακούω ότι ο Γάλλος φάνηκε να αλλάζει στάση, κάτι που, σύμφωνα με παρατηρητές μου, συνδέεται με το γεγονός ότι πλέον στη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός της ρωσικής και τουρκικής διείσδυσης, μπαίνει πολύ έντονα ο ρόλος του κινεζικού παράγοντα. Ο φόβος για την εισβολή των Κινέζων στην ευρωπαϊκή αγορά είναι μεγάλος. Πολλώ δε μάλλον, αφού, όπως ειπώθηκε, τώρα που η Ευρώπη έχει εμπορικά ζητήματα με τους Αμερικανούς, δεν μπορεί να πωλεί και τις επιχειρήσεις της σε Κινέζους. Οι παρευρισκόμενοι κατάλαβαν ότι οι Γάλλοι δεν θα δημιουργήσουν θέμα με την ένταξη των Σκοπιανών. Τούτων δοθέντων, μόλις ανακαλύφθηκε «κινεζικό κλειδί».

Παράξενα δίδυμα

Ενα παράξενο δίδυμο θα συνυπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, θα τους φέρει αναγκαστικά κοντά η εκδήλωση που διοργανώνει ο Μίλτος Κύρκος. Αναφέρομαι στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Σταύρο Θεοδωράκη που θα μιλήσουν στο ίδιο πάνελ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ενδιαφέρον. Στην άλλη πλευρά του ΚΙΝΑΛ –την παπανδρεϊκή– πληροφορούμαι ότι ετοιμάζονται για το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνει ο Γιώργος Παπανδρέου και το οποίο θα γίνει στη Ρόδο στις αρχές Ιουλίου. Eκεί δεν αποκλείεται να κάνει εμφάνιση και ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Αλίμονο. Θυμίζω ότι το προφίλ του Εντι Ράμα ως φερέλπιδος σοσιαλιστή των Βαλκανίων «χτίστηκε» πολιτικά και όχι μόνο επί των ημερών Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ…

Μαύρα μεσάνυχτα

Δεν είναι το πρώτο Eurogroup για την Ελλάδα που όλα κρίνονται στο παρασκήνιο: δηλαδή στο μπρα ντε φερ μεταξύ Γερμανών και Γάλλων (με guest συμμετοχή της Ελλάδας). Το βράδυ της Πέμπτης, ο κανόνας επιβεβαιώθηκε: Η σύναξη άρχισε με πρώτο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα και τα της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Οι αναφορές από τους θεσμούς και τον πρόεδρο του E.G. ήταν θετικές. Εξαίρεση το θέμα Γεωργίου που στοιχειώνει τα πανηγύρια. Κατόπιν, έπεσε στο τραπέζι ένα προσχέδιο. Ομως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για υπαναχώρηση και η συζήτηση αναβλήθηκε για να προχωρήσει η συνεδρίαση σε άλλα θέματα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το θέμα επανήλθε συμφωνημένο στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα και έκλεισε μέσα σε 15 λεπτά. Για να σας δώσω μια ιδέα, όταν οι «παίκτες» επανήλθαν, ο Μάριο Σεντένο (φωτ.) μπήκε στην αίθουσα και είπε: «Συνάδελφοι, έχουμε συμφωνία».

Αδιάβαστα

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ελληνες δεν διαβάζουν. Υποψιάζομαι ότι λίγοι διάβασαν και τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή για το Σκοπιανό ο Ν. Κοτζιάς προκειμένου να εκθέσει τη Ν.Δ. για τη διαπραγμάτευση του 2007-2009 και συγκεκριμένα για το ότι η τότε κυβέρνηση είχε δεχθεί τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σημειώνω απλώς ότι επειδή κάποιοι διαβάζουν και το εν λόγω έγγραφο κυκλοφορεί, στο ίδιο σημείωμα αναφερόταν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απολύτως αρνητική στον όρο «Μακεδόνες» για τους Σκοπιανούς και θα αποδεχόταν μόνο το περίφημο «citizens of…» που θα συμπληρωνόταν από το νέο όνομα της ΠΓΔΜ.