Το Κονκλάβιο (26/06/2018)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι άλλες «σφαλιάρες»

Στην ελληνική kolotoumba η Ευρώπη –πιο έμπειρη και ευέλικτη στους χειρισμούς παιχνιδιών που αφορούν ενήλικες– έχει να αντιπαρατάξει… μανούβρες πολλαπλής χρησιμότητας. Το αναφέρω επειδή ως τέτοια περιέγραψε αρμόδια πηγή μου την άτυπη συνάντηση εργασίας της Κυριακής για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές στις Βρυξέλλες. Οπως το έθεσε η ίδια πηγή, ο βασικός στόχος ήταν να… εκτονωθεί η συσσωρευμένη ένταση για το θέμα για να μην προκαλέσει τσουνάμι στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας. O Zαν-Κλοντ Γιούνκερ, ας πούμε, είναι της άποψης ότι αυτές οι εντάσεις δεν πρέπει να φθάνουν μέχρι τα συμβούλια. Για να το θέσω πιο γιουνκερικά, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο οι «σφαλιάρες» να πέφτουν πριν. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ντόναλντ Τουσκ και τους Βίσεγκραντ που επιμένουν η βία να λαμβάνει χώρα σε επίπεδο κορυφής ενώπιον όλων των μαρτύρων.

Διασκέδασαν με τη γραβάτα

Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστη σαφές ότι δύο είναι οι σχολές σκέψης: τη μία εκφράζει ο Εμανουέλ Μακρόν και την άλλη ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Εντέλει τα βρήκαν κάπου στη μέση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων και την ανάγκη ενίσχυσης του Frontex. Κάπου ανάμεσα στις δύο σχολές, εξάλλου, μου λένε ότι βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Πληροφορούμαι δε ότι στις Βρυξέλλες βρήκαν πολύ διασκεδαστικό το όλο σόου του Ζαππείου με τη γραβάτα που αποτέλεσε το βασικό κουτσομπολιό στα πηγαδάκια και στους διαδρόμους της άτυπης συνάντησης. Μάλιστα, κάτι μουρμούρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα μπορούσε εκείνος να είχε δείξει στον Τσίπρα πώς δένουν τη γραβάτα. Φτάνει που του έδειξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο νέος είναι ωραίος

Βέβαια, ο Τσίπρας δεν έχει πλέον τη λάμψη του νεοφώτιστου. Αυτός που μαθαίνω ότι έκλεψε την παράσταση ήταν ο Πέδρο Σάντσεθ. Αυτόπτης μάρτυρας μου λέει ότι ο Ισπανός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις με την ευγένειά του και τα καλά αγγλικά του, ενώ εμφανίστηκε ευρωπαϊστής και «διαβασμένος». Ο νέος είναι ωραίος. Καλές εντυπώσεις, πάντως, πληροφορούμαι ότι άφησε και ο Τζουζέπε Κόντε. Για να το θέσω διπλωματικά, δεν φάνηκε να άγεται και να φέρεται από τα δύο «αφεντικά» του, αλλά μάλλον να προσπαθεί να βρει σημεία σύγκλισης. Η νεκροψία θα δείξει.

Εξαφανίσεις στελεχών

Εξαφανισμένα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι δεν εμφανίστηκαν καν στο gay pride της πόλης το περασμένο Σάββατο. Εξαφανισμένοι ήταν, βέβαια, και οι «Μακεδονομάχοι». Αυτός που έδωσε το «παρών» –όπως και στο pride της Αθήνας– ήταν ο γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ. Γιώργος Σταμάτης. Πάντως, σημειώνω ότι το σύνθημα που κυριάρχησε –με αφορμή τις Πρέσπες– ήταν το «η Μακεδονία είναι ομοφυλοφιλική». Υποθέτω ότι δεν το εκτίμησαν όλοι.

Συχαρίκια

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του απηύθυνε, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οχι, δεν του τηλεφώνησε (το έκανε, πάντως, ο Βίκτορ Ορμπαν). Μη φανταστείτε φοβερές διαχυτικότητες. Ο Προκόπης Παυλόπουλος γράφει τα προβλεπόμενα. Α, και ότι εύχεται τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό μπορεί να διαβαστεί και ως «καρφί».

Παράλληλο σύμπαν

Σας έλεγα τις προάλλες για την εκδήλωση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις Βρυξέλλες, όπου απόψε θα μιλήσουν από κοινού ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στο παράλληλο σύμπαν και σε παράλληλο χρόνο, θα μιλούν απόψε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Ευρωκοινοβουλίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Μαργαρίτης Σχοινάς για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.

Αξιοπρέπεια…

Δεν ξέρω αν βρισκόταν σε ταξίδι για «δουλειές» τoυ DIEM. Αλλά την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεφε από τη Βαρσοβία. Για την ακρίβεια, κατάσκοπός μου συνέλαβε τον Γιάνη στην πτήση της Aegean για την Αθήνα. Για να είμαι πιο σαφής, ο Βαρουφάκης πετούσε με business. Το είχε πει άλλωστε…Οι Ελληνες δεν θέλουν λεφτά, ή δουλειές. Θέλουν αξιοπρέπεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή